Tetka Saveta

DEVOJKE, U PONOĆ STAVITE OGLEDALO POD JASTUK: Prema narodnom verovanju na Bogojavljensku noć damama će se ukazati lik budućeg supruga (FOTO)

U noći između Krstovdana i Bogojavljenja sve želje se ostvaruju.

18.01.2023 12:31

DEVOJKE, U PONOĆ STAVITE OGLEDALO POD JASTUK:  Prema narodnom verovanju na Bogojavljensku noć damama će se ukazati lik budućeg supruga (FOTO)
shutterstock.com

Bogojavljenje se obeležava 19.januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu. Vernici se, na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi". Najpozantiji običaj vezan za ovaj veliki hrišćanski praznik kaže da baš u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju. Važno je da želja bude jasno definisana.

Foto: Shutterstock

Na Bogojavljensku noć valja zamisliti želju jer se tada nebo otvara

 

Prema narodnom verovanju, sve devojke koje žele da se udaju trebalo bi da na Bogojavljensku noć stave ogledalce ispod jastuka kako bi sanjale budućeg muža. Pored ogledala stavljale su se i sveće, a veoma je važno da ogledalo ne pukne jer u tom slučaju, verovalo se, sledi sedam godina nesreće u ljubavi.

Postoji još jedan devojački običaj koji nalaže da na Bogojavljenje devojke od testa naprave četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan. Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav devojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da devojka još uvek nije upoznala onog koji joj je suđen.

shutterstock.com

Devojke, u ponoć pogledajte kroz prozor i pomislite na svog dragog

 

Nekada je najviše bilo rasprostranjeno da svi ukućani, okrenuti istoku, preskoče preko sekire i vatralja sa žarom, a zatim otpiju po gutljaj "nenačete" vode, izgovarajući pritom: "Prođoh sablju - ne posekoh se, prođoh vatru - ne izgoreh se, prođoh vodu - ne udavih se!" Većina obreda je podstaknuta željom za zdravljem. Radi tog je bilo uobičajeno da se izjutra, pre sunca, obavi ritualno kupanje u reci.

 

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)