Čaj je jedno od omiljenih pića tokom hladnih dana. Osim što nas greje, lepog je ukusa i veoma je blagodetan po zdravlje. Uglavnom se pravi od prirodnih travčica, što mu dodatno daje na vrednosti. Čuveni topli napitak konzumira se širom sveta.
Postoje različite vrste čajeva. Mogu biti biljni i voćni, a mogu se piti sa dodacima poput mleka ili meda. Ipak, postoji samo jedan ispravan način kako ga piti, a da on ne izgubi svoja svojstva.
Ako pustite da vrećica čaja ili listići biljke stoje predugo u šoljici, može doći do promene ukusa vašeg napitka. Tačnije, čaj će postati gorak. Isto tako, čaj može promeniti ukus kada duže odstoji ili kada ga pijete hladnog.
Takođe, ako čaj prelijete vodom koja je zagrejana na većoj temperaturi od one koja je navedena na samom pakovanju, čaj može postati gorak. Tako je vrećicu ili listiće zelenog i belog čaja najbolje preliti vrućom vodom do 85 °C, dok će crni i voćni čajevi biti odlični kada ih prelijete vodom temperature od 100 °C.
Postoji legenda da je nekada davno kineski car pošao na putovanje. Napravljen je mali odmor pored druma i sluge su pripremale posluženje. Budući da je bio vetrovit dan, suvo lišće iz obližnjeg grmlja je palo u posudu u kojoj se voda prokuvavala. Voda je poprimila smeđu boju i car nije želeo odmah da je proba, već je prosledio nekome iz pratnje i sačekao rezultat. Na kraju ga je ipak opčinio snažan miris napitka i na kraju je i sam probao čaj. Bio je oduševljen aromom, a veoma brzo je osetio i osveženje, koji mu se dopao. I tako je, kaže legenda, popijena prva šoljica čaja u istoriji.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)