Tetka Saveta

DA LI DRŽITE TORBICU NA STOLU i kupate se u parfemu? Pročitajte ovo i otkrijte da li ste prava dama!

Postoji 5 pravila ponašanja koje sve dame poštuju, pa se uverite da li i vi možete da se svrstate u tu kategoriju.

02.10.2022 20:01

DA LI DRŽITE TORBICU NA STOLU i kupate se u parfemu? Pročitajte ovo i otkrijte da li ste prava dama!
shutterstock.com

Mnoge žene znaju da nijednu pripadnicu nežnijeg pola damom ne čini haljina u kojoj je trenutno, kao ni skupa torbica, već da su to maniri. U odnosu na njih može se reći da se neka žena svrstava u kategoriju osoba sa stilom i držanjem prave otmene gospođe.  

Srećna Republika vam otrkiva 5 pravila bontona od kojih prave dame nikada ne odstupaju.

1. Bez priče o režimu ishrane

Živimo u modernom vremenu kada je u trendu pričati o dijetama ili raznim režimima ishrane. Mnogi se zbog zdravstvenih razloga opredeljuju da pojedine namirnice izbace sa svog menija, dok drugi to rade isključivo zbog pomodarstva. Pojedini vole da vode zdrav život, pa je tako sve više priča tema o bezglutenskoj ili hrono-shrani. Bilo da ste pristalica određenog režima ishrane ili ne, ukoliko ste prava dama morate znati da se sa stanovišta bontona režim ishrane zadržava isključivo za sebe.

shutterstock.com

Zdrav način ishrane, ili bilo koji drugi režim kom se pribegava, treba isključivo da bude lična stvar 

2. Bez srkanja i mljackanja

Žena zna da primer glasnog uživanja u hrani nije najbolji način da bude zapamćena. Osim ukoliko nekome nije cilj da se svi za stolom okrenu u njenom pravcu pošto su, hteli oni to ili ne, ipak bili svedoci glasnog srkanja kafe ili čorbe. Savet je da uvek sačekate da se jelo ohladi. Izgovori poput onih: ”Volim da pijem vrelu kafu”, su dopušteni isključivo u vaša 4 zida, kada ste sami. Treba imati u vidu da se i to ne savetuje da se loša navika ne bi zadržala. Na prvim izlascima svakako izbegavajte čorbe i supe i nikako ne naginjite tanjir da pojedete ostatke.

3. Dok se jede, ne priča se

Srkanje i mljackanje nisu kraj užasima kojima pojedine žene mogu nesvesno da budu izložene. Savet je da ni u kom slučaju ne oblizujete prste, ne duvate jelo ili piće koje je vrelo, ne jedete hranu rukama, uvek koristite salvete i ubruse i apsolutno nikada ne pričajte punih usta. Meso koje je u tanjiru se uvek seče na sitnije komade prilikom čega je pravilo da nož seče i ostaje u desnoj ruci, dok je po bontonu viljuška u levoj, pa im ne menjajte mesta posle svakog sečenja.

unsplash.com

Bez priče za stolom

4. Bez torbice na stolu

Sto je mesto koje je isključivo rezervisano za jelo. Zašto bi iko onda pored, recimo hleba, stavio predmet koji je leglo bakterija, poput ženske torbice? Iako tako ne deluje, mobilni telefoni i tašne su mesta na kojima se sakuplja najviše prljavštine. S druge strane, po bontonu torbicu nikako ne bi trebalo stavljati na sto, već na deo namenjen za njihovo odlaganje. Ukoliko takvo mesto ne postoji, torbu stavite na naslon od stolice ili u krilo, ne i na sto.

5. Bez previše parfema

pexels.com

Ne preterujte s parfemom

Ukusi su različiti, pa zašto biste rizikovali da nekome pripadne muka u vašem prisustvu samo zato što ste tog dana rešili da se kupate u parfemu. Prava dama zna za odmerenost u svemu, pa će omiljeni parfem staviti samo na delove tela koji su idealni za to, poput predela iza ušiju, zglobova i na pregib lakta. Budite odmerene u svemu i nikada nećete pogrešiti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)