Šnenokle se ubrajaju u grupu omiljenih starinskih poslastica, pa su i danas rado viđene na porodičnim trpezama. Pre svega, jednostavno se prave, za njih nije potrebno mnogo sastojaka, niti previše novca, a sigurno smo da ćete njome biti oduševljeni i vi i svi vaši ukućani.
Sastojci:
- litar mleka
- 4 jajeta
- 6 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 pune kašike brašna
Priprema:
Odvojiti žumanca od belanaca. Sipati mleko u šerpu sa debelim dnom i uključiti ringlu na srednju jačinu. Dok se mleko greje, umutiti belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Koristiti prvo malu brzinu na mikseru, pa tek onda bržu. Taman dok mleko počne da se greje, belanca će biti umućena. Smanjiti jačinu ringle na najmanju i u ugrejano mleko, koje je pred ključanjem, supenom kašikom ubacivati knedle od ulupanih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane. Gotove knedle špatulom sa rupicama vaditi iz šerpe i ređati u posudu iz koje ćete služiti. Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodati šećer i vanilin šećer, pa dobro umutiti, dok ne pobele i počnu da penušaju. Dodati dve prepune kašike brašna i prvo ih lagano umešati varjačom, pa tek onda mikserom. U dobijenu smesu uliti kutlaču-dve toplog mleka pa promešati varjačom dok se ne sjedini. Mleko vratiti na ringlu, uključiti na tihu "vatru", pa uz neprestano mešanje lagano ulivati umućena žumanca. Nastaviti sa mešanjem sve dok se ne dobije željena gustina (otprilike poput gustog krema). Čim krem bude gotov, preliti njime poređane knedle i ostaviti da se dobro ohladi. Nakon toga vaše šnenokle možete poslužiti.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)