Kako da odolite slatkišu koji je kremast i pravi se od keksa, slatke pavlake i čokolade! Paša lokum ili Sultanova slatka sarma je još jedan recept koji nam dolazi iz turske kuhinje i koji se ne peče.
Postoje razne varijante ovog slatkiša a vi slobodno kombinujte kako želite, dodajte i oduzimajte.
Sastojci:
800 mililitara mleka
5 kašika šećera
3 kašike kakaa
4 kašike gustina
Možda vas zanima…
1 kašika brašna
200 mililitara slatke pavlake
200 grama mlevenog keksa (možete ga zameniti kokosovim brašnom)
100 grama crne čokolade
40 grama maslaca
1 vanilin šećer
8 krem bananica (možete ih zameniti nekim voćem kao što su višnje ili banane)
Priprema:
U pleh staviti papir za pečenje pa preko njega keks.
Stavite da se kuva 600 mililitara mleka.
U preostalih 200 mililitara mleka dodati šećer, kakao, vanilin šećer, brašno i gustin. Dobro promešati da se sve lepo sjedini bez grudvica.
U prokuvano mleko ubaciti napravljenu smesu i kuvati nekoliko minuta. Treba da bude gustine kao puding.
Potom u tu vruću masu dodajte izlomljenu čokoladu i maslac. Sve dobro mešati dok se ne istopi.
Potom prelijte preko pripremljenog keksa u plehu. To morate brzo da uradite jer se smesa brzo zgušnjava.
Pleh ostavite da se ohladi a onda ga stavite da preko noći odstoji u frižideru. Vrlo je važno da se smesa dobro ohladi.
Nakon toga umutite slatku pavlaku i stavite je preko kore, pa iseckajte bananice i stavite ih preko pavlake.
Koru isecite na trake i urolajte svaku posebno.
Komentari (0)