Slatkiši

Paša lokum ili Sultanova slatka sarma: Kremast i neodoljiv slatkiš

Još jedan odličan recept koji nam dolazi iz turske kuhinje

26.02.2022 08:00

Paša lokum ili Sultanova slatka sarma: Kremast i neodoljiv slatkiš
YouTube/printscreen

Kako da odolite slatkišu koji je kremast i pravi se od keksa, slatke pavlake i čokolade! Paša lokum ili Sultanova slatka sarma je još jedan recept koji nam dolazi iz turske kuhinje i koji se ne peče.

Postoje razne varijante ovog slatkiša a vi slobodno kombinujte kako želite, dodajte i oduzimajte.

Sastojci:

800 mililitara mleka

5 kašika šećera

3 kašike kakaa

4 kašike gustina

1 kašika brašna

200 mililitara slatke pavlake

200 grama mlevenog keksa (možete ga zameniti kokosovim brašnom)

100 grama crne čokolade

40 grama maslaca

1 vanilin šećer

8 krem bananica (možete ih zameniti nekim voćem kao što su višnje ili banane)

YouTube/printscreen

Za ovaj kolač je najvažnije da se dobro ohladi

 

Priprema:

U pleh staviti papir za pečenje pa preko njega keks.

Stavite da se kuva 600 mililitara mleka.

U preostalih 200 mililitara mleka dodati šećer, kakao, vanilin šećer, brašno i gustin. Dobro promešati da se sve lepo sjedini bez grudvica.

U prokuvano mleko ubaciti napravljenu smesu i kuvati nekoliko minuta. Treba da bude gustine kao puding.

Potom u tu vruću masu dodajte izlomljenu čokoladu i maslac. Sve dobro mešati dok se ne istopi.

Potom prelijte preko pripremljenog keksa u plehu. To morate brzo da uradite jer se smesa brzo zgušnjava.

Pleh ostavite da se ohladi a onda ga stavite da preko noći odstoji u frižideru. Vrlo je važno da se smesa dobro ohladi.

Nakon toga umutite slatku pavlaku i stavite je preko kore, pa iseckajte bananice i stavite ih preko pavlake.

Koru isecite na trake i urolajte svaku posebno.

 

 

Komentari. (0)