Slatkiši

KOLAČ SA ORASIMA I ČOKOLADOM: Bez ove starinske poslastice nije moglo da prođe nijedno slavlje u bivšoj Jugoslaviji!

Izdašni slatkiš se pravi brzo i jednostavno - nekad je redovno bio na našim trpezama.

02.03.2025 08:01

KOLAČ SA ORASIMA I ČOKOLADOM: Bez ove starinske poslastice nije moglo da prođe nijedno slavlje u bivšoj Jugoslaviji!
Shutterstock

Poslednjih godina domaćice sve više traže stare, proverene recepte za jela i kolače uz koje su odrasle generacije. Jedna poslastica bila je posebno omiljena, a bez kolača sa orasima i čokoladom nije moglo da prođe ni jedno slavlje u bivšoj Jugoslaviji. Pravio se često i onako bez povoda, najčešće nedeljom kako bi se ukućani zasladili. Priprema se vrlo jednostavno, a izuzetno je izdašan i ostaje svež nekoliko dana. Pravile su ga naše mame, a posebno ukusan je bio kad ga spreme bake za unuke. Taj je bio nekako posebno sladak.

Srećna Republika vam poklanja starinski recept za kolač sa orasima i čokoladom koji će vas oduševiti svojom jednostavnosšću, a bogatstvom ukusa.

Sastojci:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 3 jajeta
  • 80 g šećera
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo

Glazura:

  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika vode

Priprema:

Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Polako dodajte mleko i ulje, sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite s nekoliko celih oraha.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)