Poslednjih godina domaćice sve više traže stare, proverene recepte za jela i kolače uz koje su odrasle generacije. Jedna poslastica bila je posebno omiljena, a bez kolača sa orasima i čokoladom nije moglo da prođe ni jedno slavlje u bivšoj Jugoslaviji. Pravio se često i onako bez povoda, najčešće nedeljom kako bi se ukućani zasladili. Priprema se vrlo jednostavno, a izuzetno je izdašan i ostaje svež nekoliko dana. Pravile su ga naše mame, a posebno ukusan je bio kad ga spreme bake za unuke. Taj je bio nekako posebno sladak.
Srećna Republika vam poklanja starinski recept za kolač sa orasima i čokoladom koji će vas oduševiti svojom jednostavnosšću, a bogatstvom ukusa.
Sastojci:
- 200 g mlevenih oraha
- 3 jajeta
- 80 g šećera
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 10 kašika šećera
- 6 kašika vode
Priprema:
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Polako dodajte mleko i ulje, sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta. Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru. U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi. Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite s nekoliko celih oraha.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)