Slatkiši

NAPRAVITE NAJSOČNIJI KOLAČ BISKVIT: Njega svi obožavaju, a evo kako ga zovemo u Srbiji

Idealan je i za one koji nisu obožavatelji slatkiša, već vole laganije deserte.

13.01.2025 08:01

NAPRAVITE NAJSOČNIJI KOLAČ BISKVIT: Njega svi obožavaju, a evo kako ga zovemo u Srbiji
Credit: Enez Selvi / Alamy / Alamy / Profimedia

Tres leches, kod nas poznatiji kao tri leće, jedan od najpoznatijih i najomiljenijih deserata latinoameričke kuhinje, pravi je raj za ljubitelje slatkiša. Ovaj sočan, vlažan biskvit natopljen je savršenom kombinacijom tri vrste mleka – običnog, kondenzovanog i tečnog šlaga, što mu daje nezaboravnu mekoću i bogat, kremast ukus. Uz jednostavnu pripremu, tres leches se odlikuje i prozračnom teksturom koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Ovo je definitivno najvlažniji biskvit na svetu i toliko je ukusan da ćete ga praviti iznova i iznova, a pazite kako izgleda recept

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 100 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 grama običnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Oblačenje:

  • 700 mililitara mleka
  • 500 mililitara pavlake za šlag
  • 300 mililitara kondenzovanog mleka

Karamel krem:

  • 400 grama šećera
  • 100 grama putera
  • 400 mililitara pavlake za šlag

Priprema:

Za biskvit prvo odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, mešajući dok smesa ne postane sjajna i čvrsta. Dodajte žumanca jedno po jedno, neprestano mešajući. Na kraju, prosejte brašno s praškom za pecivo i polako umešajte u smesu.

Smesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C. Pecite biskvit oko 25 minuta. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi nekoliko minuta, a zatim ga izbockajte viljuškom i pažljivo izvadite iz pleha.

Dok se biskvit peče, pomešajte sve tri vrste mleka u velikoj činiji. Ovu mlečnu mešavinu prelivate preko ohlađenog biskvita. Iako na početku može delovati kao da ima previše tečnosti, biskvit će sve upiti. Ostavite tortu da se ohladi najmanje sat vremena kako bi mleko u potpunosti upilo.

Za pripremu karamelnog krema, rastopite šećer na laganoj vatri, povremeno mešajući. Kada dobije boju starog zlata, dodajte sitno iseckan puter i lagano mešajte dok se ne otopi. Na kraju, dodajte pavlaku za šlag i kuvajte još oko 10 minuta, mešajući dok se sve dobro ne sjedini.

Karamelnim kremom prelijte ohlađeni biskvit i ostavite da se dobro ohladi. Tortu možete ukrasiti šlagom po želji.

Uživajte! 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)