Slatkiši

KAKO DA GRIZ NE ZAGORI: Isproban recept za omiljenu poslastica našeg detinjstva

Brzo i ukusno.

18.04.2024 19:20

KAKO DA GRIZ NE ZAGORI: Isproban recept za omiljenu poslastica našeg detinjstva
shutterstock.com

Možete da budete iskusna domaćica, ali ako nikada niste pravili neko jelo, može da se desi da negde pogrešite. Takav je slučaj i sa grizom. Naizgled veoma jednostavna poslastica od samo tri sastojka, međutim, često se dešava da ne uspe baš onako kako smo očekivali. 

Ono što je najbitnije prilikom kuvanja griza jeste da pazite da vam mleko ne zagori inače morate sve iz početka da pravite. Za priremu ove starinske poslastice potrebno vam je manje od 10 minuta te je idealna kada vam dođu nenajavljeni gosti ili kada želite da se zasladite.

Srećna republika donosi vam recept za griz sa dodatkom jagoda koji će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 10 ravnih kašika griza
  • 5 kašika šećera
  • jagode

Priprema:

Sipajte mleko u šerpu i sačekajte da provri, ali vodite računa da ne zagori. Smanjite vatru, pa sipajte griz, sve vreme mešajući. Kuvajte još 2-3 minuta, uz konstatno mešanje.  U gotov griz dodajte šećer, promešajte, pa sipajte u posudu. Ukrasite čokoladom, kakaom, cimetom, voćem...

Griz se često koristi za pripremu kaša, kolača, hleba i mnogih drugih jela. U mnogim kuhinjama širom sveta, griz je osnovni sastojak za pripremu raznih poslastica i jela. Prilikom pripreme kaša ili kolača, važno je da se griz pravilno skuva. Takođe, može se koristiti kao zamena za brašno u receptima za pečenje kako bi se postigla posebna tekstura i ukus.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)