Slatkiši

POSNI ČUPAVCI NA VODI: Recept za sočni kolač koji će oduševiti sve generacije

Bez jaja, mleka, ulja i margarina - idealan za dane posta

30.03.2024 12:51

POSNI ČUPAVCI NA VODI: Recept za sočni kolač koji će oduševiti sve generacije
Shutterstock

Vaskršnji post je u toku i mnoge domaćice muku muče sa izborom pripreme kolača za porodicu. Osim posnih slatkih pita sa jabukama i višnjama, odnosno baklave, teško je pronaći recept za brz i jednostavan kolač koji svi vole, a koji ne sadrži ni jaja, ni mleko, ni ulje, niti bilo kakvu drugu masnoću.

Ukoliko postite, a želite da se počastite ukusnim kolačem, neka vaš izbor budu posni čupavci. Recept se donekle razlikuje od onog tradicionalnog mrsnog, a kolači su jednako ukusni kao da ste ih pravili od mrsnih sastojaka.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 50 g griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 400 g šećera
  • 400 ml vode (ili kisele vode)
  • kašika alkoholnog sirćeta
  • 50 g kakao-praha
  • 100 g kokosovog brašna

Priprema:

U veću činiju sipajte obično brašno, dodajte mu prašak za pecivo, 50 grama griza i 200 grama šećera, pa sve dobro izmešajte. Potom dodajte vanilin-šećer i 200 mililitara obične ili kisele vode, kao i kašiku običnog belog alkoholnog kuhinjskog sirćeta, pa sve dobro izmešajte varjačom. Kad se smesa ujednači, razlijte je u pravougaoni pleh koji ste prethodno oboložili papirom za pečenje. Pecite patišpanj za čupavce u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

Kad se patišpanj ispeče, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Dok se on hladi, pripremite preliv. U šerpicu sipajte 200 mililitara vode, dodajte 200 grama šećera i 50 grama kakao-praha, sve dobro razmutite, pa kuvajte na srednje jakoj vatri dok tečnost ne provri.

Isecite patišpanj na kocke, svaku uvaljajte u topao (ne i vruć!) preliv, pa kašikom spuštajte u tanjir u koji ste sipali kokosovo brašno da se kolači lepo oblože sa svih strana. Potom poređajte čupavce na tanjir i ostavite ih da odstoje barem dva-tri sata pre služenja.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)