Proleće je uglavnom period slavlja u Srbiji, tada se najčešće organizuju i venčanja, kršenja i druge svečanosti. Ukoliko ćete i sami imati povoda za proslavu u narednom periodu, obradujte goste tortom na kojoj će vam svi zavideti. Bajadera torta mami izgledom i svojim sočnim slojevima, a o ukusu je suvišno i govoriti.
Ova torta se ne peče, pa ne morate satima stajati uz vreo šporet. Evo kako da jednostavno napravite plazma, bajadera tortu koja će mamiti za zalogaj više.
Sastojci:
Za podlogu
- 300 g mlevenog plazma keksa
- 1 vanilin-šećer
- 100 ml soka od narandže
- 100 g maslaca
Za glazuru
- 30 ml mleka
- 100 g čokolade za kuvanje
Za krem
- 1 l mleka
- 3 kesice pudinga s ukusom vanile
- 2 vanilin-šećera
- 200 g šećera
- 4 žumanceta
- 250 g maslaca
- 100 g prženih mlevenih lešnika
- 100 g mlevenog plazma keksa
- 200 g čokolade za kuvanje
Za ganaš
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Pripremite kalup prečnika 26 cm. Zidove kalupa obložite providnom folijom, a na dno stavite papir za pečenje. Na laganoj vatri otopite puter, pa u njega ulijte sok od narandže, dodajte mleveni keks i vanilin-šećer, sve sjedinite i mrvičastu smesu ubacite u kalup za tortu, pa je prstima utisnite kao podlogu. Otopite čokoladu i mleko, pa tu glazuru sipajte preko podloge, te stavite kalup u frižider da se slojevi hlade.
Zatim napravite krem. Ubacite žumanca u posudu za mućenje, dodajte šećer i vanilin-šećer, pa umutite u gustu smesu. Zatim ubacite prah za puding u 10 kašika hladnog mleka, pa sve sjedinite mikserom. Ostatak mleka stavite da se skuva, pa ga, kada provri, pomerite s vatre i sipajte umućenu smesu. Vratite na vatru i uz stalno mešanje kuvajte nekoliko minuta da smesa postane gusta. Vreli krem podelite na dva jednaka dela. U jedan stavite izlomljenu čokoladu i izmešajte da se čokolada otopi. Na oba krema stavite providnu foliju i ohladite na sobnu temperaturu. Umutite penasto puter, pa pola dodajte u čokoladni, a pola u žuti krem. I jedan i drugi krem umutite mikserom. U svetli krem dodajte mleveni keks i mleveni lešnik, pa sve lepo sedinite. Kalup izvadite iz frižidera, pa preko glazure rasporedite svetli krem i poravnajte nožem.
Zatim nanesite tamni krem, zagladite ga što ravnije i onda staviti u frižider dok radite završni sloj. Stavite slatku pavlaku u šerpu, u nju ubacite izlomljenu čokoladu i polako zagrevajte da se čokolada otopi. Ganaš ostavite nekoliko minuta da se prohladi, a onda ga rasporedite po torti i fino izravnajte. Tortu stavite u frižider da se ohladi preko noći.
Komentari (0)