Slatkiši

BEZGLUTENSKI BRAUNI: Najzdraviji slatkiš koji ćete obožavati (FOTO)

Isprobajte čuveni desert koji se sprema lako, a ne sadrži ni gluten niti mleče proizvode.

09.10.2023 08:00

BEZGLUTENSKI BRAUNI: Najzdraviji slatkiš koji ćete obožavati (FOTO)
Privatna arhiva

Savremeno doba donelo je veliki broj noviteta, ali i sve učestaliju alergiju na gluten. Srećom, tu su alternative u kojima mogu uživati svi sladokusci. Samo jedna od njih je brauni bez brašna, koji takođe može biti i bez šećera, ukoliko ste na dijeti. Ukoliko niste, možete dodavati i izbacivati sastojke po volji, a osnova je u svega četiri sastojka: banane, jaja, kakao i prašak za pecivo.

Srećna Republika je pustila mašti na volju, pa smo dodali još neke zdrave sastojke uz koje smo dobili najzdraviji i najukusniji bezglutenski brauni. Možete ga praviti i samo od četiri osnovna sastojka, ali će vam uz ove dodatne biti neuporedivo ukusniji.

 

 

Sastojci:

  • 3 banane
  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike ovsenih pahuljica
  • 60 g kakaa
  • 100 g bezglutenskog ovsenog brašna
  • 100 g bezglutenskog prosenog brašna
  • pola čaše sojinog/bademovog mleka
  • 2 kašike suvog grožđa
  • kašika borovnica (iz zamrzivača)
  • 3 kašike malina (iz zamrzivača)
  • prašak za pecivo 
  • vanilin šećer

Za preliv:

  • 2 kašike dijet maslaca (koji je bez mleka)
  • 200 g crne čokolade/ za mešenje

Priprema:

Banane izgnječite viljuškom u tanjiru, pa u drugoj dubljoj posudi ručno umutite tri jaja. U umućena jaja dodajte banane i sve ostale namirnice, sem malina. Na kraju ako vam je malo mleka, naspite još. 

Posudu koja je veličine kao za pečenje hleba obložite pek papirom, pa smesu naspite u nju. Pecite na temperaturi 180 stepeni oko 20 minuta, pa izvadite i tek onda dodajte maline, tako one ne padnu na dno. Budući da voće čini smesu “življom”, pecite još pola sata, ali sve zavisi od šporeta. Na svakih desetak minuta gledajte da li je kolač gotov. Ako vam se učini da je možda življi unutra, slobodno ga prekrijte parčetom aluminijumske folije, što će sprečiti da se dalje peče po vrhu, dok će se peći sa strane. Ukoliko ne stavljate maline i borovnice, biće vam gotov dosta ranije, ali pravi ukus je tek sa njima. 

Dok čekate da se kolač spremi napravite glazuru. Ringlu uključite na maksimum i rastopite margarin sa crnom čokoladom dok se ne rastope i sjedine. Kada je kolač gotov prelijte ga ovom glazurom. 

Jedite ga dok je još vruć i uživaćete!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)