Slatkiši

OMBRE TORTA HIT MEĐU DESERTIMA: Lagana, penasta i osvežavajuća poslastica bez pečenja

Podloga je čokoladni keks i maslac, dok se penasti krem od voća i grčkog jogurta.

25.07.2023 08:00

OMBRE TORTA HIT MEĐU DESERTIMA: Lagana, penasta i osvežavajuća poslastica bez pečenja
Shutterstock

Reč "ombre" u nazivu ove torte je francuskog porekla i označava tri različite nijanse počev od najtamnije do najsvetlije, a upravo taj efekat kreme sa kojom se priprema ova torta čini je efektnom i zanimljivom. Borovnice i kupine zajedno daju predivne nijanse ljubičaste boje, ali vi možete da se odlučite i za neko drugo voće po vašem izboru. 

Sastojci 

Podloga:

  • 250 g čokoladnog sendvič keksa sa čoko punjenjem
  • 50 g maslaca

Krema:

  • 400 g kupina i borovnica (smrznutih ili svežih)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok 1/2 limuna
  • 15 g želatina 
  • 400 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • 400 g čvrstog jogurta (grčki tip)

Dekoracija:

Priprema:

Podloga:

Čokoladni keks stavite u secko i sameljite. Maslac otopite, malo prohladite i dodajte u keks pa kašikom dobro promešajte da se sjedini. Podlogu utapkajte u okrugli kalup prečnika 24 cm, ili možete samo okvir staviti na tacnu ili tanjir i utapkati podlogu direktno na tanjir na kom će biti torta. U tom slučaju obložite okvir acetatnom ili prozirnom folijom radi lakšeg odvajanja okvira kad se krema stegne. Podlogu stavite u frižider dok pripremate kremu.

Krema:

Stavite u šerpu kupine i borovnice u željenom odnosu (bilo bi najbolje pola pola), smrznute ili sveže. Dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok, pa zagrevajte na srednjoj vatri i gnječite ih viljuškom da se raspadnu. Prokuvajte voće oko 5 minuta dok se ne raspadne pa skinite sa vatre. Ostavite da se kratko prohladi, a u međuvremenu prelijte želatin sa 6 kašika hladne vode i ostavite da nabubri. Voće propasirajte kroz cediljku da se odstrane koštice i kožice. U voćni sok koji ste dobili dodajte želatin otopljen na najmanjoj vatri i dobro promešajte pa ostavite sa strane.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu u čvrst šlag. Dodajte čvrsti jogurt pa žicom ručno sjedinite. Sada podelite umućenu slatku pavlaku sa jogurtom u 3 posude na 3 jednaka dela. Voćni sok razdelite takođe na 3 dela, ali u odnosu 4:2:1. To znači da u jednu posudicu vadite 4 kašike soka, u drugu posudicu 2 kašike soka, a u treću 1 kašiku soka i tako ponavljajte dok se voćni sok ne potroši. Uzmite prvu posudicu sa najviše soka i ulijte u prvu posudu sa šlagom i jogurtom.

Žicom sjedinite u glatku kremu. Ova krema će biti najtamnije boje i najtečnija u početku. Uzmite drugu posudicu sa sokom i sipajte u drugi deo kreme od jogurta i sjedinite žicom. Ova krema će biti nešto svetlija i malkice čvršća od prethodne. Uzmite treću posudicu sa najmanjom količinom soka i ulijte u treći deo kreme od jogurta i sjedinite žicom. Ova krema će biti najsvetlije boje i najčvršća.

Slaganje:

Izvadite podlogu iz frižidera i sipajte prvu najtamniju kremu. Vratite u frižider na najmanje pola sata do sat vremena da se krema stegne pre izlivanja sledećeg sloja, kako se kreme ne bi pomešale. Druge dve kreme čuvajte na sobnoj temperaturi van frižidera. Proverite prstom da li se prva krema stegla - ako ne ostaje ništa na prstu, sipajte sledeći svetliji sloj kreme, poravnajte i vratite u frižider ponovo na pola sata. Na stegnuti drugi sloj kreme nanesite treći najsvetliji sloj kreme, poravnajte i tortu stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Kad se ohladi, skinite okvir i tortu ukrasite po želji, svežim kupinama, borovnicama i čoko keksom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)