Mafini su mnogima omiljena poslastica, kao i kuvarima, pre svega zbog brzog i jednostavnog načina pripreme. Osim toga, za njih se uglavnom koriste sasojci koje većina nas drži u kuhinji tako da na pauzi između gledanja neke emisije ili kad uhvatite malo slobodnog vremena možete ih začas spremiti. Pritom ćete, sigurni smo, obradovati i vašu porodicu jer je većina ljudi uvek raspoložena za dobar slatkiš.
Sastojci:
- 120 g putera ili margarina
- 120 g crne čokolade (može u zrnima)
- 120 g brašna
- 25 g (ili puna kašika) kakaoa
- mala ravna kašičica sode bikarbone
- kašičica praška za pecivo
- kesica vanilin šećera
- malo soli
- 80 gr crne čokolade u kuglicama (pahuljama)
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 4 i po kašike jogurta
Priprema:
U jednu posudu sipati prethodno rastopljeni maslac i pomešati ga sa čokoladom da se sjedini. Staviti ga sa strane i u drugu posudu prosejati brašno, pa dodati kakao, sodu-bikarbonu, prašak za pecivo, vanilin šećer i malo soli. Sve lepo promešati i sjediniti. Sipati šolju čokoladnih pahulja i sve dobro promešati. U prvu posudu sa otopljenim maslacem i čokoladom dodati 100 g šećera i dva cela jajeta.
Mutilicom dobro izmućkati i sjediniti. Dodati u gustu smesu 4 i po kašike jogurta, a kad se dobro sve promeša i sjedini i ostatak suvih sastojaka. Kada se dobije gusta kompaktna smesa, izručiti je u papirne kapice i kalup za mafine i dodavati u njih otprilike po kašiku smese. Posuti ih čokoladnim pahuljama. Staviti u rernu na pečenje i to prvih pet minuta na 200 stepeni, a onda smanjiti na 180 preostalih 15 minuta.
Uživajte!
Komentari (0)