Slatkiši

KUGLOF SA ČOKOLADOM: Nemački slatkiš i na vašoj trpezi, posle ovoga nećete želeti da probate nijedan drugi!

Popularna poslastica osvaja mnoge zemlje još od davne 1581. godine otkad potiče prvi, originalni recept za nju.

10.05.2023 08:01

KUGLOF SA ČOKOLADOM: Nemački slatkiš i na vašoj trpezi, posle ovoga nećete želeti da probate nijedan drugi!
shutterstock.com

Jedan od prvih recepata za pravljenje kuglofa potiče iz davne 1581. godine. Poreklom je iz Nemačke i poznat je kao kugelhupf, a na francuskom kao kouglof. Često se može naći i u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Nekada je kuglof bio znak prestiža i vezivao se samo za imućne porodice.

Danas se jednostavno može napraviti u svakom domu. Iako smo navikli na slatke verzije tog biskvita, sve češće se prave i kao slaniši.

Srećna Republika donosi vam recept za čokoladni kuglof koji se topi u ustima.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 150 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • decilitar mleka
  • 30 g kakaa
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • aroma ruma po želji
  • 100 g crne čokolade 

Priprema:

Mikserom izmešati žumanca sa šećerom, dodati ulje, postepeno dodavati i brašno, kakao, prašak za pecivo i mleko. U drugoj činiji umutiti čvrst sneg od belanaca koje treba lagano umešati s prvom smesom.

Smesu uliti u jako namašćen kalup za kuglof i peći u pećnici na 180ºC 40 minuta.

Pečeni kuglof prohladiti 10 minuta u kalupu pa ga izvaditi na tacnu, preliti topljenom čokoladom i ukrasiti po želji.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)