Slatkiši

KUGLOF SA ČOKOLADOM: Nemački slatkiš i na vašoj trpezi, posle ovoga nećete želeti da probate nijedan drugi!

Popularna poslastica osvaja mnoge zemlje još od davne 1581. godine otkad potiče prvi, originalni recept za nju.

Slika Autora
bySrećna Republika

10.05.2023 08:01

KUGLOF SA ČOKOLADOM: Nemački slatkiš i na vašoj trpezi, posle ovoga nećete želeti da probate nijedan drugi!
shutterstock.com

Jedan od prvih recepata za pravljenje kuglofa potiče iz davne 1581. godine. Poreklom je iz Nemačke i poznat je kao kugelhupf, a na francuskom kao kouglof. Često se može naći i u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Nekada je kuglof bio znak prestiža i vezivao se samo za imućne porodice.

Danas se jednostavno može napraviti u svakom domu. Iako smo navikli na slatke verzije tog biskvita, sve češće se prave i kao slaniši.

Srećna Republika donosi vam recept za čokoladni kuglof koji se topi u ustima.

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 150 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • decilitar mleka
  • 30 g kakaa
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • aroma ruma po želji
  • 100 g crne čokolade 

Priprema:

Mikserom izmešati žumanca sa šećerom, dodati ulje, postepeno dodavati i brašno, kakao, prašak za pecivo i mleko. U drugoj činiji umutiti čvrst sneg od belanaca koje treba lagano umešati s prvom smesom.

Smesu uliti u jako namašćen kalup za kuglof i peći u pećnici na 180ºC 40 minuta.

Pečeni kuglof prohladiti 10 minuta u kalupu pa ga izvaditi na tacnu, preliti topljenom čokoladom i ukrasiti po želji.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)