Jedan od prvih recepata za pravljenje kuglofa potiče iz davne 1581. godine. Poreklom je iz Nemačke i poznat je kao kugelhupf, a na francuskom kao kouglof. Često se može naći i u Austriji, Švajcarskoj i Poljskoj, ali i u Srbiji, Hrvatskoj i Italiji. Nekada je kuglof bio znak prestiža i vezivao se samo za imućne porodice.
Danas se jednostavno može napraviti u svakom domu. Iako smo navikli na slatke verzije tog biskvita, sve češće se prave i kao slaniši.
Srećna Republika donosi vam recept za čokoladni kuglof koji se topi u ustima.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 150 g brašna
- 200 g šećera
- 1,5 dl ulja
- decilitar mleka
- 30 g kakaa
- 2 kašičice praška za pecivo
- aroma ruma po želji
- 100 g crne čokolade
Priprema:
Mikserom izmešati žumanca sa šećerom, dodati ulje, postepeno dodavati i brašno, kakao, prašak za pecivo i mleko. U drugoj činiji umutiti čvrst sneg od belanaca koje treba lagano umešati s prvom smesom.
Pečeni kuglof prohladiti 10 minuta u kalupu pa ga izvaditi na tacnu, preliti topljenom čokoladom i ukrasiti po želji.
Uživajte!
Komentari (0)