Slatkiši

NAPRAVITE SAMI MED OD MASLAČKA: Izuzetno je zdrav, lekovit i ukusan, a sprema se očas posla!

Maslačak se već vekovima koristi za ublažavanje mnogih tegoba, dobar je za smanjenje masti u krvi, čišćenje krvnih sudova, ali i protiv bronhitisa i za ublažavanje stomačnih tegoba.

05.04.2023 08:01

NAPRAVITE SAMI MED OD MASLAČKA: Izuzetno je zdrav, lekovit i ukusan, a sprema se očas posla!
Shutterstock

Maslačak je korovska biljka, ali veoma lekovita. Poznata je po žutim cvetovima koji se pojavljuju već u prvim danima proleća. Za lekovita svojstva biljke znali su još stari Grci i Arapi koji su je koristili da umire bolove u stomaku. Brojna naučna istraživanja su dokazala da je maslačak bogat vitaminima A i B, organskim kiselinama, ali i mineralima, posebno kalijumom, natrijumom i magnezijumom, pa se preporučuje kao pomoćno prirodno sredstvo za lečenje mnogih bolesti.

U narodnoj medicini koristi se za smanjivanje masnoće, jačanje organizma, čišćenje krvnih sudova, bronhitis, prehladu, upalu desni i regulisanje varenja, dok se od prženog korena može napravi zamena za kafu.

Srećna republika vam poklanja recept za med od maslačka koji se brzo i jednostavno pravi, a izuzetno je dobar i lekovit.

pexels.com

Maslačak je izuzetno lekovit i već vekovima se koristi u narodnoj medicini

Sastojci:

  • 2 l vode
  • 2 velike šolje cvetova od maslačka
  • kilogram meda
  • 2 limuna

Priprema:

U vodi prokuvajte cvetove maslačka, procedite ih kroz gustu gazu, pa sok vratite na tihu vatru. Dodajte med i sok od limuna, pa kuvajte na laganoj vatri uz konstantno mešanje dok se smesa ne zgusne. Kad se prohladi sipa se u čiste tegle i koristi se kao i svaki drugi med. Pojedine domaćice umesto meda koriste šećer, ali je recept sa medom mnogo zdraviji i ukusniji.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)