Pohovane belo meso je na listi najomiljenijih jela čak i probirljivih gurmana. Međutim, samo pileće meso, posebno na grudima, je prilično suvo zato što nema prirodne masnoće. Zato se često dešava da kad ga ispohujete bude ispošćeno, suvo i neukusno.
Ako želite da pohovano belo meso bude mekano, sočno i hrskavo, kao u restoranu tajna je u pravilnoj pripremi, mariniranju i tehnici pohovanja. Kako savetuju profesionalni kuvari ostavite meso u marinadi barem dva do četiri sata. Piletinu možete potopiti u jogurt koji sadrži enzime koji čine meso mekanim i sočnim. Za bolji ukus dodajte malo belog luka i bibera.
Srećna republika vam poklanja recept za najmekše i najsočnije pohovane šnicle od pilećeg belog mesa koje će vas oduševiti.
Sastojci:
- 500 g pilećeg belog mesa
- 750 ml jogurta
- 4 jaja
- 100 g brašna
- 150 g prezli
- malo belog luka u prahu, suvog začina i bibera
- pola šoljice kisele vode
Priprema:
Belo meso iscite što tanje šnicle, a možete ih blago izlupati i tučkom ako su komadi malo deblji. Potom ih potopite u prethodno pripremljenu marinadu od jogurta, suvih začina, malo belog luka i bibera. Zatvorite šerpu i ubacite je frižider da odstoji kako bi meso odmeklo.
Izvadite šnicle na kuhinjski ubrus i ostavite ih 10 minuta, korica će lakše prijanjati na meso. U jaja za pohovanje dodajte malo kisele vode kako bi šnicle bile vazdušastije. Šnicle prvo uvaljajte u brašno, potom u jaja, pa u prezlu. Prezle možete pomešati sa parmezanom ili susamom za bogatiji ukus.
Za prženje koristite srednje jaku temperaturu (oko 170°C) jer ako je ulje previše vrelo, korica će izgoreti pre nego što se mesoispeče, a ako je hladno meso će upiti previše masnoće. Pržite dva do tri minuta sa svake strane, dok meso ne dobije zlatno-braon boju.
Izvadite i ostavite da se na kuhinjskom ubrusi ocedi višak masnoće. Ako želite manje masnoće, pohovano belo meso možete pripremiti na isti način, ali umesto u vrelom ulju poređajte ga na pleh i pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako baš volite debelu hrskavu koricu evo tajne kako da to dobijete - nakon prvog pohovanja, vratite meso još jednom u jaja i prezle, pa opet pržite. Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)