Jela sa mesom

I VI MOŽETE DA IMATE KRALJEVSKI RUČAK - TAJNI RECEPT KRALJICE KAMILE ZA PEČENO PILE: Jedna stvar je ključna za vrhunski ukus!

Prema ovom jedinstvenom receptu, koji je otkrio sin britanske monarhinje, Tom Parker Bouls, umak je veoma važan.

09.03.2025 08:01

I VI MOŽETE DA IMATE KRALJEVSKI RUČAK - TAJNI RECEPT KRALJICE KAMILE ZA PEČENO PILE: Jedna stvar je ključna za vrhunski ukus!
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Freepik/Image by mdjaff on Freepik

Poznati gastro-kritičar, Tom Parker Bouls, sin britanske kraljice Kamile iz prvog braka, otkrio je recept svoje majke koji garantuje najukusnije i najsočnije pečeno pile u kojem će uživati cela porodica. Kako je otkrio Tom, njegova majka se pridržava određenih pravila tokom pripreme ovog specijaliteta. 

- Kupi najbolje pile koje sebi možeš da priuštiš. Radije pojedi jedno pošteno domaće pile, nego gomilu onih bezukusnih uvezenih, masovno odgajenih pilića - istakla je svojevremeno Kamila. 

A evo kako se pečeno pile priprema po njenom receptu. 

Sastojci:

  • limun  
  • pile - celo 1.800 g
  • morska so 
  • sveže mleveni crni biber
  • maslac 75 g

Za umak:

  • belo vino 200 ml
  • pileći temeljac 450 ml

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Probodite limun manjim nožem i ugurajte ga u unutrašnjost pileta.

shutterstock.com

Sočno i ukusno pile iz rerne moguće je samo uz nekoliko trikova 

Pile dobro posolite i stavite biber, unutra i spolja, a u kožicu celog pileta utrljajte maslac. Pecite ga 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta. Viljušku zabodite u najdeblji deo pileta, ako iscuri prozirna tečnost, pile je pečeno. Ako iscuri pomalo krvava, pile treba peći još malo. Pustite pile da "odmori" nakon pečenja 15-20 minuta pre sečenja i stavljanja na tanjir.

Iz tečnosti koja je ostala od pečenja pileta uklonite višak masnoće. Stavite pleh na jaku vatru i kad počne da ključa deglazirajte pleh belim vinom. Ostavite da lagano vri dok sav alkohol ne ispari, pa potom dodajte temeljac uz neprestano mešanje. U umak sipajte sve sokove koji su iscurili tokom rezanja piletine. Pustite da još malo ključa dok se ne reducira, potom procedite kroz sito i poslužite u ugrejanoj posudi za umak.

Pile posluži razrezano, uz umak sa strane. 

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)