Poznati gastro-kritičar, Tom Parker Bouls, sin britanske kraljice Kamile iz prvog braka, otkrio je recept svoje majke koji garantuje najukusnije i najsočnije pečeno pile u kojem će uživati cela porodica. Kako je otkrio Tom, njegova majka se pridržava određenih pravila tokom pripreme ovog specijaliteta.
- Kupi najbolje pile koje sebi možeš da priuštiš. Radije pojedi jedno pošteno domaće pile, nego gomilu onih bezukusnih uvezenih, masovno odgajenih pilića - istakla je svojevremeno Kamila.
A evo kako se pečeno pile priprema po njenom receptu.
Sastojci:
- limun
- pile - celo 1.800 g
- morska so
- sveže mleveni crni biber
- maslac 75 g
Za umak:
- belo vino 200 ml
- pileći temeljac 450 ml
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Probodite limun manjim nožem i ugurajte ga u unutrašnjost pileta.
shutterstock.com
Pile dobro posolite i stavite biber, unutra i spolja, a u kožicu celog pileta utrljajte maslac. Pecite ga 20 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 40 minuta. Viljušku zabodite u najdeblji deo pileta, ako iscuri prozirna tečnost, pile je pečeno. Ako iscuri pomalo krvava, pile treba peći još malo. Pustite pile da "odmori" nakon pečenja 15-20 minuta pre sečenja i stavljanja na tanjir.
Iz tečnosti koja je ostala od pečenja pileta uklonite višak masnoće. Stavite pleh na jaku vatru i kad počne da ključa deglazirajte pleh belim vinom. Ostavite da lagano vri dok sav alkohol ne ispari, pa potom dodajte temeljac uz neprestano mešanje. U umak sipajte sve sokove koji su iscurili tokom rezanja piletine. Pustite da još malo ključa dok se ne reducira, potom procedite kroz sito i poslužite u ugrejanoj posudi za umak.
Pile posluži razrezano, uz umak sa strane.
Uživajte!
Komentari (0)