Jela sa mesom

ORIGINALNI ITALIJANSKI RECEPT ZA ZAPEČENE KANELONE SA SIROM I ŠUNKOM: Ručak spreman za 25 minuta oduševiće sve ukućane, ovo morate probati!

U nastavku pogledajte recept za pripremu jela koje se topi u ustima.

01.03.2025 08:01

ORIGINALNI ITALIJANSKI RECEPT ZA ZAPEČENE KANELONE SA SIROM I ŠUNKOM: Ručak spreman za 25 minuta oduševiće sve ukućane, ovo morate probati!
Shutterstock

Zapečeni kaneloni su jedno od omiljenijih jela u Italiji, međutim, postoji mnogo rasprava o njihovom poreklu. Klasični kaneloni se pune raznovrsnim nadevima. Njima se ispunjava unutrašnjost kanelona, a kada se jelo zapeče obrok je sočan, mekan i ukusan.

U nastavku pogledajte recept za kanelone sa sirom i šunkom.

Sastojci:

  • 16 kanelona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 470 g seckanih pečuraka
  • 3/4 kašičice origana
  • 3/4 kašičice peršuna
  • 1/4 kašičice soli
  • 60 ml vode
  • 50 g seckane šunke
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • 125 g seckane mocarele

Za beli sos:

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna 
  • prstohvat soli
  • 560 ml mleka

Za posipanje:

  • 25 rendanog parmezana

Priprema:

Za kanelone prethodno zagrejte rernu na 180° C. Na dno vatrostalne posude veličine 23×30 cm nanesite otprilike 1 kašiku putera i ostavite sa strane. Kanelone skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite i osušite ubrusom pre punjenja.

U tiganju na srednjoj vatri sipajte maslinovo ulje, pečurke, origano, peršun, so i vodu i kuvajte dok ne omekša i tečnost ne ispari. Dodajte seckanu šunku i nastavite da kuvate oko 2 minuta. Skinite sa vatre, ostavite da se ohladi pa ubacite mocarelu i kačkavalj.

Za sos stavite u lonac puter i zagrejte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi, dodajte brašno i so i umutite da se sjedini, polako dodajte mleko i nastavite da mutite dok se ne zgusne. Skinite sa vatre. Stavite pola kutlače belog sosa na dno posude za pečenje.

Shutterstock

Zapečeni kaneloni sa sirom i šunkom

Napunite tube kanelona sa 2-3 desetine kašike mešavine pečuraka i sira, stavite kanelone u jednom sloju u pripremljenu posudu za pečenje, a zatim ih kašičicom prelijte preostalim belim sosom i pospite parmezanom. Pecite oko 20-25 minuta. Pustite da odstoje 5 minuta pre serviranja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)