Jela sa mesom

OVO JE OMILJENO JELO MELANIJE TRAMP: Piletina s parmezanom - italijanski specijalitet kome ne može da odoli!

Nekadašnja prva dama Amerike, koja se uskoro vraća u Belu kuću, u restoranima uvek naručuje ovu izdašnu đakoniju.

12.11.2024 08:01

OVO JE OMILJENO JELO MELANIJE TRAMP: Piletina s parmezanom - italijanski specijalitet kome ne može da odoli!
Profimedia, Shutterstock

Melanija Tramp (54), supruga Donalda Trampa, koja se posle četiri godine vraća u Belu kuću kao prva dama Amerike, ima liniju na kojoj joj zavide mnoge žene sveta. Iako se čini da jede kao vrabac, istina je drugačija. Melanija se hrani zdravo, tokom dana redovno pojede sedam vrsta voća i pije dosta vode. Jednom prilikom je otkrila da je njeno omiljeno jelo piletina sa parmezanom koju redovno naručuje u omiljenim restoranima. U pitanju je izdašna italijanska đakonija od pohovane piletine koja se servira uz testo, najčešće špagete.

Srećna republika vam poklanja recept za piletinu sa parmezanom, pa i vi možete da je napravite kod kuće i uživate u svakom zalogaju kao Melanija Tramp.

Sastojci:

  • 500 g pileće belo meso 
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera 
  • 2 jaja 
  • malo brašno za pohovanje
  • malo prezla za pohovanje
  • 1 dl ulja za prženje
  • 20 g parmezana
  • 150 g mocarele
  • kašika iseckanog peršuna

Sos od paradajza:

  • 50 ml gustog soka od paradajza 
  • paradajz 
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • glavica crnpg luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice šećera 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1/2 kašičice bosiljka 
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice bibera

Prilog:

  • 120 g italijanskih špageta
  • 1,5 l vode
  • malo soli

Priprema sosa od paradajza:

Oprati, oljuštiti i iseći na kockice paradajz, sitno iseći crni i beli luk. U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, dodati crni luk, pa beli luk, pa propržiti na tihoj vatri. Sipajte sok od paradajza i iseckan svež paradajz, dodati so, šećer, biber, origano i bosiljak. Sok kuvati na tihoj vatri uz mešanje 20 minuta, odnosno dok se ne zgusne, skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.

Priprema piletine:

Filete pilećeg mesa isprati u hladnoj vodi, posušiti papirnim ubrusom i odstraniti opnice i masnoću. Preseći filete po dužini, a u zavisnosti od veličine dobićemo 4 ili 6 šnicli. Izlupati šnicle, svaku posoliti, pobiberiti s jedne strane, a potom ih uvaljati u brašno, jaja i prezlu, pa ispohovati. Meso mora biti sasvim isprženo, a vadite ih na tanjir obložen papirnim ubrusom kako bi upio višak masnoće. 

Slaganje "parmigiane":

Uključiti rernu da se greje na 175° C. Dublji pleh podmažite sa malo ulja, pa sipajte polovinu pripremljenog sosa od paradajza u koji ćete poređati pohovano meso. Obilno preliti svaku šniclu preostalim sosom, posuti parmezanom i rasporediti krupno izrendanu mocarelu. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta koliko da piletina upije sok i sir se istopi. Izvaditi jelo iz rerne i pospite seckanim peršunom. Dok se "parmigiana" bude pekla u rerni, skuvati špagete u slanoj vodi. Jelo odmah servirati uz kuvane špagete, koje ćemo preliti sosom u kojem se pekla piletina.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)