Jela sa mesom

JEDINI PRAVI RECEPT ZA ŠPAGETE KARBONARA: Rimljani se diče ovim jelom - i to sa debelim razlogom!

Jedno od najpoznatijih italijanskih jela se pravi za tili čas!

08.08.2024 06:01

JEDINI PRAVI RECEPT ZA ŠPAGETE KARBONARA: Rimljani se diče ovim jelom - i to sa debelim razlogom!
Bernd Juergens / imageBROKER / Profimedia

Špagete karbonara je klasično italijansko jelo koje je gotovo neizostavno u rimskoj kuhinji. Recept se priprema jednostavno, hranljivo je i ima intenzivan ukus koji osvajaju mnogi.

Za pripremu karbonare koriste se dugi rezanci poput špageta, taljatela ili fetućina, dok Rimljani često koriste kratke rezance poput rigatoni. Ovo jelo može se prilagoditi različitim varijacijama, kao što je upotreba pavlake ili različitih sireva.

Sastojci:

- 200 g špageta

- 2 žumanca

- 100 g suve mesnate slanine (guanciale)

- 200 ml sveže tečne pavlake (opciono)

- 40 g izrendanog parmezana

- 50 g izrendanog tvrdog žutog sira

- 1 kašičica sveže mlevenog bibera

- 2 čena belog luka

- 1 kašika maslinovog ulja

- 1 kašičica soli

- 1 kašika iseckanog peršuna

shutterstock.com

Najukusnija pasta sprema se brzo i jednostavno

Priprema:

Stavite špagete da se kuvaju u velikoj količini posoljene vode prema uputstvu na pakovanju. Dok se špageti kuvaju, možete pripremiti ostatak jela.

Za preliv, treba oprati i sitno iseckati peršun. U posudi, pomešajte žumanca s pavlakom (ako koristite), solju i svežim mlevenim biberom. Dodajte izrendane sireve i dobro promešajte. Ostavite smesu sa strane.

Iseckajte slaninu na male kockice. Ugrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri i dodajte slaninu. Pržite je, stalno mešajući, dok ne postane staklasta i hrskava. Dodajte čenove belog luka (blago pritisnute) kako bi pustili svoju aromu. Kada slanina postane zlatna, sklonite je s vatre i ocedite višak masnoće, ali ostavite kašiku-dve.

Vruće, oceđene špagete pomešajte s vrućom slaninom. Na vrhu sipajte umućeni preliv sa žumancima i sirevima. Brzo mešajte kako se preliv ne bi zgrudvao. Termički obrađivanje žumanca će osigurati da je jelo sigurno za konzumaciju. Sir će se otopiti i dati kremastu strukturu karbonari.

Pre služenja, pospite iseckanim peršunom i još malo svežeg mlevenog bibera po ukusu.

Špagete karbonara je idealno jelo za sve ljubitelje testenine, koje će svojim bogatim i kremastim ukusom zadovoljiti sve vaše kulinarske želje.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)