Jela sa mesom

SEOSKA ČORBA OD KUPUSA SA JUNETINOM: Jelo na kašiku koje mogu da spreme i početnici!

U pitanju je vrlo lagan i zdrav obrok.

16.04.2024 08:00

SEOSKA ČORBA OD KUPUSA SA JUNETINOM: Jelo na kašiku koje mogu da spreme i početnici!
Shutterstock

Razne vrste čorba nekada su bile obavezan deo na porodičnoj trpezi. Jelo na kašiku se smatralo zdravim, a naše mame i bake su ih pripremale sa posebnom ljubavlju za decu. Čorbe su se najčešće pripremale od sezonskog povrća, bile su vrlo zdrave i ukusne.

Jedna od omiljenih je bila i seoska čorba od slatkog kupusa. Da bi bila bogatija u nju se dodaje juneće meso koje važi za jedno od zdravijih vrsta mesa. Priprema ovog laganog i zdravog obroka na kašiku je toliko jednostavna da ga mogu spremiti i potpuni početnici u kuhinji.

Srećna republika vam poklanja recept za tradicionalnu seosku čorbu od kupusa i junećeg mesa. 

Sastojci:

  • 600 g junećeg mesa 
  •  3 čena belog luka
  •  2 štapića celera, iseckana
  • 1/2 kupusa srednje glavice, iseckan
  • 4 šolje vode
  • pola šolje goveđeg bujona
  • svež peršun
  • 2 lista lovorovog lista
  • so, biber, malo aleve paprike i začini po ukus

 Priprema:

Meso iseći na kockice ili veće komade, pa ga prodinstati na malo ulja u dubljoj šerpi zajedno sa belim lukom. Kuvajte meso na umernoj vatri dok ne odmekne i praktično se skuva. Kupus iseći na veće komade, pa dodati u meso, naliti sa vodom i bujonom. Posoliti, pobiberiti i dodati pola kašičice aleve paprike. Dodajte lovorov list, poklopite o ostavite da se skuva. Vodite samo računa da će kupus brzo biti gotov, važno je da se ne raspadne tokom kuvanja. Na tihoj vatri kuvajte oko 30 minuta, dok čorba ne postane malo gušća. Ukrasite peršunom pre serviranja.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)