Jela sa mesom

SPECIJALITETI IZ KATARA KOJE SVAKO MORA DA PROBA! Ovo su jela sa Istoka u kojima će uživati svi posetioci Svetkog prvenstva u fudbalu

Da li ste znali da baš iz ove države dolazi i falafel?

19.11.2022 18:01

SPECIJALITETI IZ KATARA KOJE SVAKO MORA DA PROBA! Ovo su jela sa Istoka u kojima će uživati svi posetioci Svetkog prvenstva u fudbalu
shutterstock.com

Jedna od najbogatijih država sveta svakako je Katar, pa zato i ne čudi što se baš u njoj održava Svetsko prvenstvo u fudbalu koje počinje 20. novembra. Osim uživanja u toj sportskoj manifestiaciji, posetioci te arapske države moći će da isprobaju neka od njenih nacionalnih jela.

 

shutterstock.com

Falafel

Falafel

Prvo što morate probati, tvrde gurmani, jeste falafel. Loptice pržene u dubokom ulju napravljene su od leblebija i fava bobica. To je tradicionalno jelo Bliskog Istoka i služi se u pita-hlebu koji izgleda kao džep. Jelo sada možete naći širom sveta i predstavlja brzu hranu koja menja meso. 

shutterstock.com

Majboos je tradicionalno katarsko jelo od pirinča

Majboos

Majboos je arapsko mešano jelo od pirinča, servirano na zajedničkom poslužavniku. Smatra se nacionalnim jelom u svim zemljama Arapskog poluostrva. Takođe se može naći u zemljama kao južno od Irana, pustinji Negev u Izraelu i Malabarskoj obali Indije. 

Saloona

Saloona ili salona je klasična arapska čorba za koju se veruje da ima beduinsko poreklo. Često se pravi od piletine, ali se može napraviti i od ribe, govedine ili jagnjetine.  

shutterstock.com

Jelo iz Katara koje je oduševilo ceo svet

Šavarma

Šavarma je popularno bliskoistočno jelo koje potiče iz Otomanskog carstva, a sastoji se od mesa isečenog na tanke kriške, naslaganog u obliku konusa i pečenog na uspravnom ražnju koji se polako okreće. Mnogi ga upoređuju s grčkim nacionalnim jelom - girosom.

shutterstock.com

Nacionalna jela koja vode poreklo sa Istoka

Kuzi

Kuzi, takođe se piše i kao koozi ili ghoozi, jeste popularno jelo na bazi pirinča i smatra se jednim od iračkih nacionalnih jela. Služi se sa veoma sporo kuvanom jagnjetinom, pečenim orasima i suvim grožđem preko pirinča. Jelo se, takođe, može naći u nekim arapskim državama Persijskog zaliva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)