Jela bez mesa

DA LI BISTE PROBALI SIR SA CRVIMA I NJIHOVIM LARVAMA? Ovo je najopasnija vrsta na svetu i zakonom je zabranjena van zemlje u kojoj se pravi- sam pogled na na ovu namirnicu izaziva GAĐENJE!

Kasu Marzu je specifičan ovčji sir sa Sardinije, gde ga lokalno stanovništvo obožava.

22.03.2025 09:40

DA LI BISTE PROBALI SIR SA CRVIMA I NJIHOVIM LARVAMA? Ovo je najopasnija vrsta na svetu i zakonom je zabranjena van zemlje u kojoj se pravi- sam pogled na na ovu namirnicu izaziva GAĐENJE!
Shutterstock/ivan canavera

Na italijanskom ostrvu Sardiniji pravi se sir koji izaziva podeljene reakcije. Dok je za neke on prava poslastica, za druge je noćna mora. Reč je o Kasu Marzu (Casu Marzu), siru koji je Ginisova knjiga rekorda 2009. godine proglasila najopasnijim sirom na svetu.

Ovaj neobičan sir nastaje kada muve vrste Piophila casei polože jaja u pukotinama koje se formiraju na površini sira. Nakon što se iz jaja izlegu larve, one prolaze kroz unutrašnjost sira, razlažući proteine i pretvarajući ga u mekanu, kremastu masu. Kada se otvori gornji sloj sira, koji larve gotovo ne dodiruju, iz njega se vadi kašika ove jedinstvene poslastice - dok se crvi po njemu migolje.

Neki stanovnici Sardinije konzumiraju sir sa svim njegovim "stanovnicima", dok ga drugi prethodno provlače kroz centrifugu kako bi izmešali larve sa sirnom masom. Ukus Kasu Marzua je intenzivan, sa notama "mediteranskih pašnjaka i začinjenim završetkom koji ostaje satima", tako kažu bar oni koji su ga probali.

Iako neki tvrde da ima afrodizijačka svojstva, skeptici upozoravaju na potencijalne zdravstvene rizike, poput mogućnosti da larve i crvi prežive konzumaciju i izazovu mikro-perforacije creva. Ipak, do sada nije zabeležen nijedan takav slučaj povezan sa ovim sirom.

Iako je prodaja ovog sira zvanično zabranjena od strane italijanske vlade još od 1962. godine zbog zakona koji zabranjuju konzumaciju hrane zaražene parazitima, Sardinci ga i dalje prave i jedu. 

- Infestacija larvama je i prokletstvo i blagoslov ovog sira - kaže Paolo Solinas, gastronom sa Sardinije, a o tome piše i CNN.

Dok se neki Sardinci zgražavaju pri pomisli na ovaj sir, drugi, naviknuti na jake ukuse, ne kriju svoju ljubav prema ovoj tradicionalnoj poslastici. Kasu Marzu se najčešće proizvodi krajem juna, kada ovčje mleko počinje da se menja usled reproduktivnog ciklusa životinja i letnje suše. Topao vetar, koji povremeno duva tokom proizvodnje, dodatno ubrzava proces transformacije sira, što larvama olakšava posao.

Fančelo se priseća kako je njegov otac Sebastijano, koji je bio pastir, smatrao Kasu Marzu božjim darom. Ukoliko bi neki sir ostao bez larvi, smatrao bi to lošim znakom. Deo proizvedenog sira bio je namenjen porodici, dok su drugi delili sa prijateljima ili onima koji su ga tražili.

Uprkos zabrani, Kasu Marzu je zaštićen kao tradicionalni sardinijski proizvod. U poslednje vreme, Evropska unija sve više proučava i promoviše konzumaciju insekata kao deo koncepta "nove hrane", s obzirom na to da bi njihov uzgoj mogao doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida i ublažavanju klimatske krize.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)