Za sve ljubitelje grickalica i ukusnih zalogaja, ovo je recept koji će vam sigurno ulepšati jutra. Lisnati štapići od sira, koje možete poslužiti tople, savršeni su za doručak ili užinu, dok su omiljeni i na slavskoj trpezi. Bogatog ukusa zahvaljujući puteru i filu od feta sira ili domaćeg mladog sira, ovi štapići će oduševiti sve ljubitelje peciva. Hrskava kora i meka unutrašnjost čine ih pravim specijalitetom na vašem stolu.
Sastojci:
Za testo:
- 300 ml mlakog mleka
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- kašičica soli
- 5 kašika maslinovog (ili suncokretovog) ulja
- 600 g brašna + za posipanje
Za punjenje:
- 200 g mlevenog feta sira (ili domaćeg svežeg sira)
- 150 g omekšanog margarina
- jaje za premaz
- susam za posipanje
Priprema:
U manjoj činiji pomešajte 50 ml toplog mleka sa kvascem i kašikom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac. Preostalo mleko sipajte u veću posudu, dodajte ulje, so, šećer i umućen kvasac. Postepeno dodajte brašno i umesite meko testo koje se ne lepi za ivice posude.
Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 30-40 minuta. Nakon što je testo naraslo, podelite ga na 5-6 loptica. Svaku kuglicu premazati margarinom i slagati jednu na drugu. Nemojte premazati zadnju loptu.
Složeno testo razvucite u pravougaonik debljine oko polovine cm. Premažite ga sirom, preklopite i pritisnite ivice da zadržite strukturu. Testo isecite na trake širine 2 cm, uvrnite ih nekoliko puta i stavite u tepsiju. Ostavite da se dižu još 15 minuta.
Štapiće premažite jajetom i pospite susamom.
Zagrejte rernu na 220°C i pecite štapiće 15 minuta dok ne porumene.
Uživajte!
Komentari (0)