Jela bez mesa

LISNATI ŠTAPIĆI SA SIROM, MEKI KAO DUŠA: Savršeni za doručak, idealni za užinu, kad ih jednom probate pravićete ih stalno!

Recept koji je idealan za nastupajuće svežije dane, a neizostavan na svakoj slavskoj trpezi.

08.11.2024 08:01

LISNATI ŠTAPIĆI SA SIROM, MEKI KAO DUŠA: Savršeni za doručak, idealni za užinu, kad ih jednom probate pravićete ih stalno!
instagram-mog_sveta_deo

Za sve ljubitelje grickalica i ukusnih zalogaja, ovo je recept koji će vam sigurno ulepšati jutra. Lisnati štapići od sira, koje možete poslužiti tople, savršeni su za doručak ili užinu, dok su omiljeni i na slavskoj trpezi. Bogatog ukusa zahvaljujući puteru i filu od feta sira ili domaćeg mladog sira, ovi štapići će oduševiti sve ljubitelje peciva. Hrskava kora i meka unutrašnjost čine ih pravim specijalitetom na vašem stolu. 

Sastojci:

Za testo:

  • 300 ml mlakog mleka
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • kašičica soli
  • 5 kašika maslinovog (ili suncokretovog) ulja
  • 600 g brašna + za posipanje

Za punjenje:

  • 200 g mlevenog feta sira (ili domaćeg svežeg sira)
  • 150 g omekšanog margarina
  • jaje za premaz
  • susam za posipanje

Priprema:

U manjoj činiji pomešajte 50 ml toplog mleka sa kvascem i kašikom šećera. Ostavite 10 minuta da se aktivira kvasac. Preostalo mleko sipajte u veću posudu, dodajte ulje, so, šećer i umućen kvasac. Postepeno dodajte brašno i umesite meko testo koje se ne lepi za ivice posude.

Pokrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 30-40 minuta. Nakon što je testo naraslo, podelite ga na 5-6 loptica. Svaku kuglicu premazati margarinom i slagati jednu na drugu. Nemojte premazati zadnju loptu.

Složeno testo razvucite u pravougaonik debljine oko polovine cm. Premažite ga sirom, preklopite i pritisnite ivice da zadržite strukturu. Testo isecite na trake širine 2 cm, uvrnite ih nekoliko puta i stavite u tepsiju. Ostavite da se dižu još 15 minuta.

Štapiće premažite jajetom i pospite susamom.

Zagrejte rernu na 220°C i pecite štapiće 15 minuta dok ne porumene.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)