Jela bez mesa

SOS OD TIKVICA SA MIROĐIJOM: Ide skoro uz sve i kompletno promeni ukus, obožavaćete ga!

Idealan dodatak jelima, a očas posla.

10.09.2024 06:01

SOS OD TIKVICA SA MIROĐIJOM: Ide skoro uz sve i kompletno promeni ukus, obožavaćete ga!
Shutterstock

Sos od tikvica sa mirođijom je veoma svestran i može se koristiti uz različita jela. Ovaj sos je odličan kao preliv za testeninu poput špageta i makarona. Dodajte malo parmezana na vrh kako biste upotpunili obrok. Sos može da posluži kao ukusan dodatak pečenom krompiru ili pireu, dajući im kremastu teksturu i bogatiji ukus.

Blagi ukus tikvica i osvežavajuća nota mirođije savršeno se slažu sa pilećim mesom ili ribom. Kao dodatak rižotu, sos od tikvica s mirođijom može poboljšati ukus kremastog jela, pogotovo ako se rižoto pravi sa povrćem ili morskim plodovima.

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • kašika iseckane sveže mirođije
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Sok od pola limuna 

Priprema:

Tikvice operite i narendajte na krupnije rende. Ako su tikvice mlade, ne morate ljuštiti koru. Ako su starije, može se oljuštiti po želji.

Na tiganju zagrejte maslinovo ulje i na njemu propržite sitno iseckani crni luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte iseckani beli luk i pržite još minut, pazeći da beli luk ne izgori. U tiganj sa lukom dodajte narendane tikvice. Kuvajte ih na srednjoj vatri 5-7 minuta, dok ne omekšaju i puste vodu.

Kada tikvice omekšaju, dodajte pavlaku za kuvanje. Smanjite vatru i kuvajte još 5 minuta, povremeno mešajući.

Sos posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte svežu mirođiju i dobro promešajte. Ako volite osvežavajući ukus, dodajte i malo soka od limuna.

Sos od tikvica sa mirođijom poslužite uz testeninu, krompir ili kao prilog uz ribu ili piletinu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)