Jela bez mesa

SRPSKA NOVA GODINA NEZAMISLIVA JE BEZ VASILICE: Tradicionalni kolač preliven medom za zdravlje i napredak ukućana

U testo obavezno stavite kvasac – veruje se da će vam tako sve što budete radili u narednih 12 meseci biti uspešno i berićetno

13.01.2024 08:00

SRPSKA NOVA GODINA NEZAMISLIVA JE BEZ VASILICE: Tradicionalni kolač preliven medom za zdravlje i napredak ukućana
Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. januara po novom kalendaru proslavljaju Mali Božić, kao i praznik Svetog Vasilija Velikog. Ujedno, na ovaj dan „pada“ i srpska Nova godina. Ovog dana na trpezi bi obavezno trebalo da se nađe vasilica, tradicionalni kolač od kiselog testa koji se premazuje medom i koji bi ukućani trebalo da pojedu natašte.

shutterstock.com

Vasilica se može praviti na razne načine, a med je glavni dodatak

Veruje se da je vasilica kolač koji donosi sreću, zdravlje i napredak svima koji ga pojedu na Mali Božić. Domaćice ovo testo obavezno „podižu“ uz svež kvasac, kao i većinu drugih obrednih hlebova, jer u našem narodu postoji verovanje da je kvasac simbol napretka. Smatra se, naime, da kako testo „raste“ zbog kvasca, tako će i onima koji takvo testo pojedu na posebne datume „rasti“ dobre prilike i uspesi u godini koja sledi.

Starinska vasilica podrazumeva da se u testo stavi mast. Savremene domaćice često zamenjuju mast puterom ili margarinom, pa vasilica ima drugačiji ukus. Jedno pravilo je, pak, nepromenjeno: vasilica se uvek pravi sa mlekom, jer su Mali Božić, Sveti Vasilije Veliki i srpska Nova godina u danu kad se ne posti. Čak i kad ovi praznici "padnu" u sredu ili u petak, sprema se mrsna trpeza, jer od Božića do Krstovdana nema posta.

U nekim delovima Srbije vasilica se pravi kao veća pogača u koju se dodaje sir, a u nekim domaćice kidaju testo, prave loptice i peku ih u rerni kao i klasičnu pogaču. Zbog toga što odvajaju deo po deo testa kolače nazivaju vasilicama. U oba slučaja - i ako se vasilica pravi kao pogača u koju se dodaje sir, i ako se pravi kao manji komadi testa, preliva se medom.

Srećna republika donosi starinski recept za vasilicu koja će vas i ukusom i mirisom vratiti u detinjstvo i bakinu kuhinju.

Sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 800 g brašna
  • kockica svežeg kvasca - 40g
  • 2 žumanca
  • supena kašika šećera
  • ravna kafena kašičica soli
  • 200 g masti
  • 100 g meda

Priprema:

Zagrejte mleko tek da se smlači, pa ga skinite sa ringle i dodajte mu šećer, izmrvljen kvasac i kašiku brašna. Razmutite tako da nema grudvica, pa ostavite desetak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.

Kad kvasac zapeni u toplom mleku, ulijte ga u preostalo brašno, dodajte so i žumanca, pa zamesite meko testo. So nikad nemojte stavljati zajedno sa kvascem i šećerom, bilo da kvasac "dižete" u vodi ili u mleku, jer će sprečiti da testo lepo naraste.

Umešeno meko testo razvucite oklagijom i premažite mašću koja je odstojala na sobnoj temperaturi. Preklopite testo kao pismo, pa ga još jednom premažite mašću, ponovo preklopite i ostavite da odstoji pola sata.

Pleh podmažite mašću, pospite brašnom, pa odvajajte kuglice od testa, malo ih pritisnite dlanovima i ređajte u pleh. Pecite vasilice na 200 stepeni otprilike dvadesetak minuta. Dok su još vruće, premažite ih medom i služite.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)