Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od 4.000 godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira. Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, Afriku i na Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja te dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju.
Danas je đumbir zastupljen u celom svetu i često se primenjuje.
Kineska medicina kaže da je za prehladu, kašalj, grip ili druga slična oboljenja čaj od korena đumbira najbolji lek. Taj čaj bi trebalo piti tokom celog dana i to u manjim gutljajima. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolji efekat. Inače, čaj od đumbira se preporučuje i zdravim osobama kako bi se organizam ojačao i zaštitio od prehlada.
Evo kako napraviti najukusniji čaj od đumbira:
Sastojci:
- dva manja parčeta đumbira
- kašika meda
- jedan limun
Priprema:
Operite parčiće đumbira. Izrendajte na manje komade ili isecite na kolutove, ali što tanje. U bokal od litar ili manju šerpu stavite naseckani đumbir i prelijte sa 2 dcl kipuće vode. Pričekajte 5 minuta, zatim procedite i odvojite đumbir od čaja. Dodajte kašiku meda i jedan sveže isceđen limun. Napitak možete piti tokom celog dana. Bilo da je topao ili hladan nema greške, sve je samo stvar ukusa.
Uživajte!
Komentari (0)