Jela bez mesa

KAKO NAPRAVITI NAJUKUSNIJI ČAJ OD ĐUMBIRA? Moćni napitak pomoći će vam da prebrodite ovo vreme kad vladaju virusi i bakterije!

Može se piti topao i hladan, pravi se od samo tri sastojka, a ima brojna blagotvorna dejstva.

13.03.2023 08:01

KAKO NAPRAVITI NAJUKUSNIJI ČAJ OD ĐUMBIRA? Moćni napitak pomoći će vam da prebrodite ovo vreme kad vladaju virusi i bakterije!
shutterstock.com

Đumbir je višegodišnja začinska biljka koja je u širokoj upotrebi kao začin i narodni lek. U tropskoj Aziji se gaji i koristi više od 4.000 godina, a stari Grci su ga toliko cenili zbog njegovih koristi pri varenju da se dodavao hlebu, pa je tako stvoren i prvi hleb od đumbira. Poreklom je iz Kine, odakle se proširio u Indiju, Afriku i na Karibe. Đumbir su u Zapadnu Indiju i Meksiko uneli Španci nakon njihovog osvajanja te dve zemlje, a od 1547. đumbir se izvozio iz Santjaga u Španiju.

Danas je đumbir zastupljen u celom svetu i često se primenjuje.

Pixabay.com

Đumbir možete iseći na komade ili izrendati

Kineska medicina kaže da je za prehladu, kašalj, grip ili druga slična oboljenja čaj od korena đumbira najbolji lek. Taj čaj bi trebalo piti tokom celog dana i to u manjim gutljajima. Možete ga zasladiti medom ili dodati limun za još bolji efekat. Inače, čaj od đumbira se preporučuje i zdravim osobama kako bi se organizam ojačao i zaštitio od prehlada.

Evo kako napraviti najukusniji čaj od đumbira:

Sastojci:

  • dva manja parčeta đumbira
  • kašika meda
  • jedan limun

Priprema:

Operite parčiće đumbira. Izrendajte na manje komade ili isecite na kolutove, ali što tanje. U bokal od litar ili manju šerpu stavite naseckani đumbir i prelijte sa 2 dcl kipuće vode. Pričekajte 5 minuta, zatim procedite i odvojite đumbir od čaja. Dodajte kašiku meda i jedan sveže isceđen limun. Napitak možete piti tokom celog dana. Bilo da je topao ili hladan nema greške, sve je samo stvar ukusa.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)