Tetka Saveta

OVU HRANU JEDEMO SVAKI DAN, A ONA SADRŽI OPASAN OTROV: Pažljivo birajte namirnice, posledice mogu biti opasne!

Godinama se govori o solaninu koji se nalazi u određenim vrstama povrća, pa i u krompiru, zbog čega je veoma važno pažljivo ga birati.

11.03.2023 15:01

OVU HRANU JEDEMO SVAKI DAN, A ONA SADRŽI OPASAN OTROV: Pažljivo birajte namirnice, posledice mogu biti opasne!
shutterstock.com

U Srbiji gotovo da ne postoji neko domaće jelo koje u sebi ne sadrži krompir ili paradajz. Bilo da se radi o salatama, slanišima ili konkretnom obroku, te namirnice su veoma učestale na domaćoj trpezi. Međutim, već godinama unazad govori se o opasnom solaninu koji se može naći u povrću poput krompira, paradajza ili patlidžana. 

Solanin izaziva uzbuđenje, a zatim depresiju i raspadanje crvenih krvnih zrnaca. Za ljude i životinje, solanin može biti otrovan. Zbog značajnog smanjenja sadržaja solanina u savremenom krompiru, intoksikacija je postala retka. Ono što je interesantno jeste da uzrok lošeg zdravlja u rano proleće leži ne samo u nedostatku vitamina, već i u upotrebi proklijalog krompira. Svi školski udžbenici iz botanike pišu o opasnostima zelenog krumpira na ljudsko telo.

shutterstock.com

Obratite pažnju kakav krompir jedete

Pod uticajem direktne sunčeve svetlosti istovremeno se povećava količina solanina u plodovima krompira. Hlorofil i solanin se posebno aktivno akumuliraju ako se plod ne opere od prljavštine.

Solanin je, inače, toksično organsko jedinjenje koje se sastoji od solanoidina i glukoze. Struktura je kristal. Solanin je nerastvorljiv u vodi, ali savršeno se razblažava alkoholom. Tu supstancu proizvode biljke porodice Bean. Nalazi se u svim njihovim delovima: u listovima, stabljici, plodu.

unsplash.com

Solanin iz krompira može loše uticati na organizam

Zreo plod krompira sadrži 0,05 odsto solanina, za razliku od mladog, zelenog ili proklijalog povrća. U velikim dozama, upotreba solanina dovodi do uništenja crvenih krvnih zrnaca u krvi, disfunkcije centralnog nervnog sistema. Sa oslabljenim imunitetom, efekti trovanja solaninom mogu biti fatalni. Prema mišljenju naučnika iz Australije, količina od 200-400 µg solanina u organizmu se smatra kritičnom. U jesen, 100 g povrća sadrži od 2-10 μg supstance. Međutim, u proleće, koncentracija glikozida je triput veća, a supstanca je koncentrisana na zelenim površinama uz koru.

Proces ulaska toksičnih supstanci u organizam direktno je povezan sa toksičnim efektom na tkivo. Prvo će patiti probavni sistem. 

Znaci trovanja su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • grčevi u crevima
  • akutni bol u želucu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)