Jela bez mesa

AKO NE MOŽETE BEZ HLEBA EVO ZDRAVE VARIJANTE! On otvara apetit, ali smanjuje kilograme!

Ako ste raspoloženi da eksperimentišete i napravite ukusan i zdrav hleb za vas i ukućane, evo načina.

11.03.2023 08:01

AKO NE MOŽETE BEZ HLEBA EVO ZDRAVE VARIJANTE! On otvara apetit, ali smanjuje kilograme!
pexels.com

Hleb napravljen od raži može biti bele i tamne boje, u zavisnosti od tipa brašna i dodataka koji se koriste. Po strukturi je tvrđi od onog napravljenog od pšeničnog brašna, ali, kako tvrde stručnjaci, za ishranu je daleko zdraviji. Ima više vlakana od pšeničnog belog hleba i daleko veće zdravstvene prednosti. Ukoliko ste na dijeti to je najbolji način da kontolišete svoje kilograme - beli hleb zamenite ražanim.

Sastojci:

  • 500 g ražanog brašna (400 za hleb i dodatno za obrađivanje testa)
  • 20 g kvasca
  • 300 ml tople vode
  • kašika šećera
  • kašičica soli
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U posudu sipati vodu, a onda dodati šećer i kvasac i dobro izmutiti kašikom i sjediniti. Dodati polovinu brašna, dve kašike ulja i so i dobro umesiti. Kada je dobro umešeno testo, dodati još malo brašna da bi se dobilo mekana i glatka smesa. Kada ste umesili, prelijte ga još jednom kašikom ulja, a onda ostavite testo da odstoji. Kada je testo odstojalo, pobrašnite radnu površinu, izvadite testo i još jednom ga premesite.

Oklagijom razvucite testo da bude dimenzije 20x50 i krajevi bi trebalo da budu četvrtasti kako bi se lepo umotalo u hleb. Krenite sa motanjem sa uže strane testa, da hleb bude poput rolata. Uključite rernu na 180 stepeni, a zatim ubacite hleb u prethodnleo nauljani kalup za hb. Pospite ga susamom ili semankama po želji. Staviti da se peče 45 minuta.

Napomena: U ražanom brašnu koje se kupuje mora da ima i određeni procenat belog brašna jer će se u suprotnom teško umesiti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)