Jela bez mesa

ZNATE LI ŠTA JE BELMUŽ? Isprobajte pastirski tajni recept koji se i danas rado služi od samo dva sastojka

Jelo je zvanično postalo nematerijalno kulturno nasleđa Srbije, a evo kako se priprema.

10.11.2022 17:30

ZNATE LI ŠTA JE BELMUŽ? Isprobajte pastirski tajni recept koji se i danas rado služi od samo dva sastojka
Foto: Shutterstock

Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije i to od Negotina, preko Svrljiga, pa sve do Pirota. Pravi se od mladog ovčjeg i kravljeg sira i projinog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. To je u prošlosti bila svakodnevna hrana balkanskih pastira. Jelo je karakteristično za oblasti oko Knjaževca, Svrljiga, Kalne, Sokobanje, Zaječara i Niša.

Jednostavno pastirsko jelo specifičnog ukusa do današnjih dana je zadržalo način pripreme, a recept se u originalnoj postavci nije menjao. Neizostavni je specijalitet na trpezama i danas tokom mnogih svečanosti, a služi se i u većini restorana u okolini Stare planine.

Od 2006. godine u Svrljigu se u čast tog jela održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija. Organizuje se prvog vikenda u avgustu mesecu i traje tri dana. Smatra se da naziv potiče od toga što je za pripremu jela bila potrebna jaka muška ruka, pa su ga uglavnom pripremali muževi.

Srećna Republika donosi vam izvorni i jedini pravi recept tradicionalnog jela.

Sastojci:

  • kilogram mladog, nesoljenog (najbolje ovčijeg) sira
  • 400 g kukuruznog brašna, ne palente

Priprema:

U posudu s debljim dnom stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi. Dodajte brašno u mlazu pa mešajte da masnoća izađe na površinu. Dobiće se smesa nalik na kačamak, ali mekša.

Savet je da jedite odmah, još dok je vruće.

Posluživanje

Za ovaj specijalitet potrebno je imati veoma dobar beli sir, a savet je i da on ne bude stariji od dva dana.

Prijatno!

Bonus video:

Komentari (0)