U KANCELARIJI

DA LI NA POSLU LUDE OD VAS? Koji ste tip kolege: PAHULJICA ILI KAKTUS

Od nekih kolega na poslu zaista ne može da se funkcioniše, dok su druge melem za dušu. Postoje dva tipa kolega, a saznajte kojoj grupi vi pripadate.

26.11.2021 09:58

DA LI NA POSLU LUDE OD VAS? Koji ste tip kolege: PAHULJICA ILI KAKTUS
pexels.com

Naime, psiholozi definišu dve vrste ljudi na poslu, kaktuse i pahuljice.

Psiholozi su do ovog zaključka koristeći feng-šui. Prema ovoj životnoj filozofiji kaktus je bodljikava biljka kojoj je najvažnije gde će da bude, a pahuljice su oni koji su previše osetljivi, žive u oblacima i nisu u dodiru sa stvarnim svetom...

Autorka bestselera na temu liderstva, motivacije i poslovne psihologije Devora Zek ovako definiše dva tipa ličnosti koje ćemo sresti.

"Kaktus teži tome da bude logičan i analitičan, direktan u pristupu, a pahuljica je više osetljiva, ima razvijenu empatiju i diplomatiju", navodi ona, piše Mondo.

Dakle, ovo su dva tipa ličnosti ka kojima svako od nas teži, dok se dobar deo nas nalazi negde između ova dva ekstrema, pa možemo da pokažemo osobine jednog ili drugog karaktera. Evo kako da prepoznate osobine kaktusa, a kako da shvatite da je neko pahuljica.

Kaktus

Za ovaj tip ličnosti je najvažnija tačnost i konzistentnost, a u ekstremnim uslovima sve što ne vodi ka uspehu posmatra kao gubljenje vremena. Kaktus ličnost povlači jasnu razliku između poslovnog i privatnog života i smatra da bi emocije trebalo ostaviti ispred vrata kancelarije.

Prepoznaćete kaktus ličnost po tome što često govori "ja", i nikada neće reći "čini mi se", "osećam", već uvek "ja mislim". Ambiciozni su, odlične su vođe ali pazite, njihov nalet produktivnosti često ide preko leđa drugih ljudi.

Pahuljica

Nikako ne znači da su pahuljica ličnosti manje uspešne od kaktusa! Jednako su vredne i ambiciozne, ali veću vrednost polažu na harmoniju i empatiju među ljudima u radnoj sredini. Prioritet im je da energija bude pozitivna i smatraju svojom misijom da stvore dobre odnose među ljudima.

Pahuljice uživaju u upoznavanju i saradnji s ljudima koje vide prvi put u životu, odlični su u grupama i vešti u tome da reše problem, a ne uvrede ili ne "pregaze" nikoga. Ali kada njihova osećanja nisu drugima toliko bitna, umeju ozbiljno da se uvrede.

- Koji ćete tip biti zavisi od razlike između temperamenta i ponašanja. Jedno objašnjava kakvi ste zaista iznutra, a drugi kako postupate u stvarnom svetu - objašnjava Devora Zek.

Kako da se složite sa suprotnim tipom ličnosti?

  • Ne forsirajte sličnosti, to će biti kontraproduktivno
  • Govorite njihovim jezikom, prilagodite im se
  • Pazite na situacije u kojima niko ništa nije rekao, a opet mogu da budu pogrešno protumačene
  • Stavite se u njhove cipele povremeno
  • Postupajte s njima onako kako žele da budu tretirani

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari. (0)