Vežbanje

3 SEKUNDE VEŽBANJA ZA SAVRŠENU LINIJU: Ne morate da se preznojavate da biste smršali

Nema više izgovora kako nemate vremena za vežbanje. Profesor Nosaka sa Univerziteta u Pertu je osmislio 3 efikasne vežbe za koje će vam trebati bukvalno po nekoliko sekundi

25.05.2022 12:00

3 SEKUNDE VEŽBANJA ZA SAVRŠENU LINIJU: Ne morate da se preznojavate da biste smršali
shutterstock.com

Koliko puta ste čvrsto odličili da od ponedeljka počinjete da vežbate, a onda se predomislili. Najčešći izgovori su nedostatak vreme ili novca za redovne treninge u teretani.

Profesor Ken Nosaka Univerzitetu u Pertu u Australiji osmislio je 3 vežbe od 3 sekunde za koje tvrdi da mogu učinite čudo za vaše telo. Kako je objasnio njegov cilj je bio da pronađe minimum vežbi koje će imati najviše efekta i pomoći ljudima da ostanu zdravi i u formi.

- Vežbanje bicepsa 3 sekunde tokom 5 dana nedeljno samo mesec dana mogu povećati vašu snagu – tvrdi on.

Najbolje od svega je što su ove vežbe vrlo jednostavne, mogu se izvoditi kod kuće bez sprava, a uspećete da smršate i dovedete formu bez preznojavanja u teretani.

printscreen/instagram.com/ @alice.m.fit

Ovu vežbu možete izvoditi i kod kuće nije neophodno da idete u teretanu

3 sekunde za bicepse

Slabe ruke posebno bicepsi jedan je od najvećih problema žena, ali i muškaraca koji veći deo dana sede na poslu za kompjuterom. Verovali ili ne, za jačanje ovog dela tela potrebno vam je samo 3 sekunde 5 dana nedeljno, a rezultati će biti vidljivi već za mesec dana.

Ovu vežbu izvodilo je 39 polaznika studija profesora Nosake koji su pod njegovim nadzorom radili izometrijsku kontrakciju bicepsa.

Sedite na stolicu i u potpunosti ispravite leđa. U ruke uzmite tegove i savite ruke da vam tegovi budu u visini ramena. Zadržite na  3 sekunde, pa vratite ruke u početni položaj. Na ovaj način terate mišiće bicepsa da rade pod opterećenjem, a težina nije definisana već podižete onoliko koliko možete. Vremenom možete povećavati opterećenje. Ukoliko nemate tegove, mogu da posluže i flaše od 1,4 litara napunjene vodom. Važno je da vežbu redovno radite jer svaka mišićna kontrakcija se računa.

Pixabay.com

Zauzmite položaj kao da ćete da sednete na stolicu

5 sekundi sedenja

Sledeća vežba će učvrstiti vašu zadnjicu i zadnji deo nogu. Nisu vam potrebni nikakvi rekviziti jer koristite težinu sopstvenog tela.

Zauzmite položaj kao da ćete da sednete na nevidljivu stolicu. Leđa moraju biti potpuno ispravljena. Savite noge i krenite da „sednete“. Zadržite se u tom položaju dok izbrojite do 5.

Ukoliko vam je u početku teško, a verovatno jeste, možete koristiti običnu kuhinjsku stolicu prilikom izvođenja ove vežbe, ali nemojte u potpunosti da sedate na nju. Neka između vašeg tela i stolice ostane nekoliko santimetara razmaka.

Važno je da ovu vežbu takođe izvodite 5 dana nedeljno. Rezultati će vrlo brzo biti vidljivi u predelu vaše pozadine.

30 sekundi istezanja ruku i nogu

Treća vežba je istezanje ruku i nogu u trajanju od 30 sekundi. Iskoristite zid u svojoj sobi, savetuje profesor. Celom površinom leđa naslonite se na zid, a ruke podignite iznad glave i istežite se koliko možete. U ovom položaju se zadržite 30 sekundi. Na ovaj način ćete ispraviti kičmu nakon sedenja tokom radnog dana. Istraživanja su pokazala da je dovoljno 30 sekundi istezanja kako biste imali pravilno držanje tela i sačuvali svoju kičmu. Istezanje radite 5 dana nedeljno najmanje 6 nedelja i rezultati neće izostati.

Pixabay.com

Joga može učiniti čudo za vaše telo ali i um

Isprobajte jogu

Ukoliko želite da još brže smršate i dovedete telo u formu umesto lifta koristite stepenice uz koje se penjite najmanje 2 minuta dnevno. Čučnjevi su takođe odlična vežba za učvršćivanje nogu i gluteusa ili isprobajte jogu koja će učiniti čudo ne samo za vaše telo već i za unutrašnju harmoniju i mir.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)