Psihologija

KAKO DA IMATE PAMĆENJE KAO SLON: 10 trikova da lako poboljšate svoju memoriju

U današnjen svetu savremenih tehnologija i brzog protoka informacije, često se desi da nam neki novi podatak potisne ili čak i izbriše ono što smo prethodno hteli da kažemo ili uradimo. Srećna vam predstavlja 10 trikova za brzo i lako poboljšavanje pamćenja.

04.11.2021 09:16

KAKO DA IMATE PAMĆENJE KAO SLON: 10 trikova da lako poboljšate svoju memoriju
Pixabay.com

Da li vam se ikada desilo da uđete u sobu i još na vratima zaboravite zašto ste tamo? Ili pak da izađete iz kuće i zaboravite da li ste isključili peglu ili zaključali vrata. Ove stvari su nam postale svakodnevica a uz dodatan začin svakodnevnog stresa čini se da postaju sve gore.

Naravno, možete praviti spiskove, precrtavati, dodavati, pisati, brisati, ali gimnastika vaše memorije je zapravo blagotvorna za zdravlje vašeg mozga. Što više uprežete njegovu snagu i trudite se da stvari zapamtite i setite ih se kasnije, to ćete duže uživati u boljem pamćenju i raditi na prevenciji demencije u poznijem dobu.

Srećna želi da vas upozna sa 10 tehnika koje vam mogu biti u koristi ako želite da poboljšate svoju memoriju.

NE SEDITE, USTANITE I RAZMRDAJTE SE

Hodanje aktivira rad mozga, pa će se vaša sposobnost pamćenja značajno uvećati ako, dok učite – pravite krugove po sobi.

SLUŠAJTE SEBE i SVOJ GLAS            

Većina mobilnih telefona ima diktafon. Koristite ga i snimite teške lekcije. A kada uveče legnete, pred spavanje uključite diktafon i slušajte svoj glas. Ovo je veoma efikasan način da brže zapamtite gradivo.

UZVIKUJTE I PAMTITE JASNO I GLASNO

Reči se pamte 10 posto brže ako ih vrlo glasno izgovarate. Ako, na primer, učite strane reči, dovoljno je da nekoliko puta uzastopno, vrlo glasno i razgovetno izgovorite svaku reč – i bićete zadovoljni rezultatom.

PRIRODA OPUŠTA I POMAŽE

Pre tri godine psiholozi sa Univerziteta u Mičigenu su otkrili da posmatranje prirode poboljšava funkcionisanje pamćenja za 20%. Nije neophodno da putujete van grada, da biste spremili ispit. Dovoljno je da pre nego što se latite udžbenika, posmatrate 5-10 minuta fotografije prirode . Naravno, mogu da posluže i slike prirode sa interneta.

BUDITE IZRAŽAJNI I RAZIGRANI

Ako učite reči i fraze, koje su teške za pamćenje, prikažite ih u vidu gestova ili malih skečeva. Na primer, dok učite promenu glagola pevati, pevajte na sav glas. Ako morate da naučite složeni dijalog ili frazu, zamislite i odglumite scenu. Vrlo brzo ćete zapamtiti sve što vam je do tada bilo teško.

PROMENITE AMBIJENT I POBOLJŠAJTE PAMĆENJE

Ako u toku jednog dana morate da spremate dva ispita, za svaki od njih spremajte se u različitim sobama. Gradivo, koje ste naučili u jednoj prostoriji, odnono – pod jednim okolnostima, neće se mešati u glavi sa gradivom, koje ste učili u drugim okolnostima.

IZDVOJTE PRVA SLOVA I ZAPAMTITE CELU STRANU

Prepišite tekst tako, što ćete prepisati samo prvo slovo svake reči. Zatim pročitajte tekst nekoliko puta, trudeći se da što redje gledate puni tekst, a što češće u izdvojena slova. Na kraju će vam biti dovoljno da samo bacite pogled na papir sa slovima, da vam se ceo tekst pojavi  u glavi. Ova vrsta najbolja je za pamćenje lista i spiskova.

DŽOGIRAJTE ILI PLEŠITE PRE UČENJA

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da aerobne vežbe poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu i poboljšavaju pamćenje. Zato trčite, džogirajte, plešite pre nego što se latite udžbenika, prenosi portal Prirodna Medicina Recepti.

ISPAVAJTE SE I ODMORITE

Neprospavane noći loše utiču na pamćenje. Noć pred odlazak na ispit bolje je prespavati, nego provesti u utvrdjivanju gradiva.

PROMENITE RASPORED STVARI

Ako znate da bi trebalo nešto uraditi po kući ili vas ujutru očekuje nešto važno što ne smete zaboraviti, da ponesete neki dokument ili nazovete nekoga, promenite fizičko mesto nekog predmeta oko sebe ili na sebi. To bi trebalo da bude neki predmet koji od davnina stoji na tom istom starom mestu i koji ste navikli da gledate samo tu. Mnogima je najlakše da burmu, prsten, sat ili narukvicu premeste na suprotnu ruku.

Uradite to uveče pre odlaska na spavanje. Ujutru kad se probudite i pogledate ruku, zapitaćete se šta taj prsten traži na ruci gde ga inače ne nosite i to će vam biti vaza sa onim čega je trebalo da se setite. Ovi i slični načini asocijativnog pamćenja se nazivaju još i mnemotehnike a cilj im je da se da se informacija koja se želi zapamtiti dovede u vezu s nečim poznatim s ciljem stvaranja jasne slike, prenosi portal IT Mixer.

Da li i vi koristite ove tehnike za lakše pamćenje? U komentarima ispod ovog teksta predložite nam neke svoje metode za bolju memoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)