Psihologija

SAMO AKO POSTIGNETE OVU HRIŠĆANSKU VRLINU - BIĆETE SREĆNI: Mudrosti Vladete Jerotića treba svi da čuju

Ovo je smatrao božanskom osobinom.

04.06.2024 10:55

SAMO AKO POSTIGNETE OVU HRIŠĆANSKU VRLINU - BIĆETE SREĆNI: Mudrosti Vladete Jerotića treba svi da čuju
foto:ivan dobricic

Vladeta Jerotić, istaknuti srpski akademik i psihijatar, ostavio je neizbrisiv trag u razumevanju hrišćanstva i čoveka. Svojim radom i delima, Jerotić je ponudio odgovore na mnoga pitanja koja se tiču duhovnosti i ljudske prirode. Jednu osobinu posebno je izdvajao kao božansku, ali i izuzetno tešku za postizanje - smirenje.

Kao autor brojnih knjiga koje pokrivaju životne, teološke i psihološke teme, Jerotić je iza sebe ostavio mnoštvo mudrosti koje možemo primeniti u svakodnevnom životu. Njegova karijera bila je duboko posvećena istraživanju ljudske duše, uma i duhovnosti, što je detaljno obradio u knjizi "Hrišćanstvo i psihološki problemi čoveka”.

Ovo je najteža hrišćanska vrlina

Govoreći o vrlinama koje su ključne za ljudsko biće, Jerotić je isticao smirenje kao jednu od najtežih hrišćanskih vrlina.

- Može vam se desiti da vidite naizgled smirene ljude, ali to ne znači da oni zaista poznaju smirenje. Ima onih koji su introvertni, koji inače nisu skloni bilo svađi, bilo nekim burnim reakcijama. Ali ovde treba praviti razliku, jer to nije smirenje, kaže Vladeta Jerotić, pa dodaje:

- Smirenje je kada pobediš u sebi mnogo šta što znaš da nije dobro, pa se boriš jako dugo sa tim. Teško da se može uopšte zamisliti pravo smirenje, čak i u nekom, dobrom velikom manastiru. Bilo je religioznih ljudi koji su se na kraju plašili smrti. Hrišćanstvo nam je to dalo kao ideal da pokušamo da ostvarimo potpuni mir, bar na neko određeno vreme. A traganje za mirom je težak zadatak kojem se posvećujemo tokom celog života, ali to nikako ne znači da treba da stanemo i da prestanemo da se trudimo. Kada je srce ispunjeno unutrašnjim mirom, život je odeven u radost i lakoću. Zato, iako je teško postići smirenje, neprestano treba na njemu da radimo i da ga razvijamo kao svoju vrlinu, napisao je Jerotić.

Njegova mudrost i stavove o smirenju deli i otac Tadej, koji je poručivao: "Smirenje je božanska osobina. Smirenje gde god caruje, bilo u porodici bilo u društvu, ma gde, ono uvek iza sebe izliva božanski mir i radost."

Kroz svoje radove i predavanja, Vladeta Jerotić nas je podsećao na značaj traganja za unutrašnjim mirom i važnost stalnog rada na sebi. Smirenje, iako teško dostižno, ostaje vrhunski ideal kojem se trebamo neprestano posvećivati, jer samo srce ispunjeno mirom može voditi ka ispunjenom i radosnom životu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)