Roditeljstvo

STARO SRPSKO IME MOĆNE SIMBOLIKE: Nosili su ga vladari, veruje se da ima magijska svojstva i čuva dete od zla

Danas se najčešće tumači kao kao "onaj koji je uvek spreman da sačuva i zaštiti druge”.

03.06.2024 14:36

STARO SRPSKO IME MOĆNE SIMBOLIKE: Nosili su ga vladari, veruje se da ima magijska svojstva i čuva dete od zla
shutterstock

Poslednjih godina moderna su neobična imena koje roditelji daju deci, često ni ne znajući njegovu simboliku. Ovaj trend nije zaobišao ni tate i mame u Srbiji, koje često inspiraciju za ime svojoj deci nalaze u stranim imenima.

Tako je nedavno jedna srpska profesorka dobila spisak imena dece za prijemni ispit i nije mogla da sakrije iznenađenje kada je pročitala kakva se tu imena sve nalaze.

- Ne mogu se načuditi domišljatosti roditelja kad su davali deci imena: Taja, San, Zoe, Nana, Istok, Rahel, Moja, Anasavica, Kiša...- napisala je nastavnica u svom tvitu.

Istorija kao inspiracija

S druge strane, ima i roditelja koji inspiraciju za imena pronalaze u istoriji. Već decenijama su posebno popularna imena srpskih srednjovekovnih vladara kao što su Stefan i Nemanja.

Na listi starih srpskih imena koja su postala popularna poslednjih godina je i ime Vukan. U njegovoj osnovi se nalazi reč vuk. Nekad davno se verovalo da ovo ima ima magijska svojstva, pa su dečaci često dobijali imena Vuk ili Vukan jer se verovalo da će ih to zaštiti od bolesti i umiranja.

Shutterstock

Roditelji često daju deci strana imena, a da ni ne znaju šta znače

 

Vremenom se simbolika imena se mijenjala, pa se danas ime Vukan tumači “kao onaj koji je uvek spreman da sačuva i zaštiti druge”.

U srpskoj istoriji ovo ime je nosio je srpski veliki župan koji je krajem 11. i početkom 12. veka vladao Raškom. Ipak, najpoznatiji Vukan u srpskoj istoriji je najstariji sin Stefana Nemanje osnivača dinastije Nemanjića. 

U istoriji je ostalo upisano da se sukobio sa bratom Stefanom Prvovenčanim oko prestola, iako je izričita želja njihovog oca bila da na pšresto dođe Stefan, a ne stariji Vukan. Nad očevim moštima zavađenu braću je pomirio najmlađi Rastoko potonje poznat kao Sveti Sava.

Shutterstock

Inspiraciju za ime bebe roditelji nalaze i u srpskoj istoriji

 

Kad je u pitanju ime Vuk i u istoriji je ostao upamćen Vuk Branković koji je navodno izdao cara Lazara tokom Kosovske bitke 1389. Međutim, uprkos ovome verovanju on je do smrti pružao otpor Turcima, pa je odveden u Osmanlijsko zarobljeništvo gde je i umro 1397. godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)