Zanimljivosti

VOLEO JE DO KOSKE, ALI JE MUČIO DO SRŽI: Uništavali su jedno drugo, a bili su najpoželjniji holivudski par

Njihova ljubav bila je pogubna po oboje.

03.06.2024 21:03

VOLEO JE DO KOSKE, ALI JE MUČIO DO SRŽI: Uništavali su jedno drugo, a bili su najpoželjniji holivudski par
Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Merilin Monro i Džo Dimađo možda su imali strastveni odnos kratkog veka, ali njihova veza ostaje jedna od najpoznatijih i najpraćenijih u Holivudu. S očekivanim dolaskom Netflixove "Plavuše", izmišljenog pogleda na Monroin život, ključni moment u filmu je njena veza sa Dimađom, sa kojim je delila buran, kratak brak i kasnije prijateljstvo.

Njih dvoje su se upoznali 1952. godine kada je Dimađo, koji se povukao iz profesionalnog bejzbola prethodne godine, zamolio poznanika da ga upozna sa Merilin Monro, tada zvezdom u usponu.

Oklevala je da izađe sa njim

Glumica je navodno oklevala da se sastane sa legendom Njujork Jenkija, izražavajući zabrinutost da će biti stereotipni arogantni sportista, prema njenoj autobiografiji "Moja priča", koju je napisao Ben Heht.

Nakon upoznavanja, par je započeo vezu na daljinu, sa Merilin na zapadnoj obali, dok je Dimađo ostao na istočnoj. Iako su pokušali da svoju romansu zadrže dalje od javnosti, štampa je brzo saznala za njihovu vezu.

The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Merilin Monro i Džo Dimađo

U januaru 1954. godine, par se tajno venčao u gradskoj kući San Franciska, gde su ih fanovi i paparaci maltretirali. Merilin nije nosila tradicionalnu venčanicu, već tamno braon odelo sa belom krznenom kragnom i crnim platformama, dok je Dimađo nosio jednostavno odelo. Ceremonija je bila jednostavna, bez prisustva novinara, a Dimađo je najavio desetodnevni medeni mesec.

Zbog prethodnih brakova, nisu mogli da imaju crkvenu ceremoniju. Njihova veza obeležila je oba njihova druga braka. Prema njenoj autobiografiji, delili su sličnosti, uključujući i neispunjenu želju za decom, uprkos Merilininom bolovanju od endometrioze.

Zbog ljubomore su goreli u mukama

Brak je bio osuđen na propast zbog Dimađove ljubomore i potrebe za kontrolom, kao i Monroinog mahnitog rasporeda snimanja. Tokom medenog meseca u Japanu, Merilin je zamoljena da nastupi za američke trupe u Južnoj Koreji, što je dodatno zateglo njihov odnos. Dimađo je bio nelagodan zbog njenog univerzalnog imidža "bombe".

Najvažniji trenutak sukoba dogodio se tokom snimanja "The Seven Year Itch", kada je kultna scena "leteće suknje" izazvala Dimađovu ljubomoru. Njihova javna svađa nakon snimanja u Njujorku bila je uvod u kraj braka. U oktobru 1954, Monro je podnela zahtev za razvod, navodeći "mentalnu okrutnost". Brak je trajao samo devet meseci.

The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Merilin Monro i Džo Dimađo

Tokom 1961. godine, Monro je prošla kroz nekoliko operacija, uključujući jednu zbog endometrioze, i provela četiri nedelje u bolnici zbog depresije. Tokom tog perioda, ona i Dimađo su obnovili prijateljstvo. Dimađo je organizovao njeno oslobađanje iz bolnice i odveo je na Floridu, gde je radio kao trener za udaranje za Jenkise.

Ostali su prijatelji do njene smrti. Dana 5. avgusta 1962. godine, Monro je umrla od predoziranja barbituratima u svom domu u Los Anđelesu, u 36. godini života. Dimađo, slomljenog srca, uz pomoć Monroine polusestre Bernis Bejker Mirakl i menadžera Inez Melson, organizovao je sahranu 8. avgusta.

Dimađo se 20 godina starao da tri puta nedeljno isporučuje pola tuceta crvenih ruža u njenu kriptu. Nakon njene smrti, odbijao je da javno govori o Monro i nikada se više nije oženio.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)