Psihologija

DA LI I KAD TREBA UĆUTATI: Situacije u kojima je najbolje držati jezik za zubima! (FOTO)

Određene situacije u životu pokazuju da je najmudrije ne odgovarati na provokacije.

01.04.2024 17:00

DA LI I KAD TREBA UĆUTATI: Situacije u kojima je najbolje držati jezik za zubima! (FOTO)
shutterstock.com

Život zahteva donošenje odluka i povlačenje određenih poteze u mnogim situacijama. Iako stručnjaci preporučuju da se iskreno razgovara o svim problemima, postoje situacije kada je najmudrije zaćutati. Tada tišina govori više od reči. Kako je objasnila Lahlen Boun za sajt geediting.com ovo je nekoliko situacija u kojima je po njoj bolje ćutati i ne odgovarati na provokacije.

1) Kada su emocije na vrhuncu

Kada su prisutne tenzije, svađa i sve bukti od emocija, psiholozi savetuju da upravo tada treba da zaćutimo. Jedno istraživanje objašnjava da emocionalno uzbuđenje može da naruši sposobnost obrade informacija i da tada ne donosimo dobre odluke. Mozak u takvim situaciji prelazi u režim borbe ili bekstva. Tada je veća verovatnoća da ćemo doneti odluke zbog kojih ćemo kasnije zažaliti. Kako napominje Boun suština je da budemo svesni onoga što se dešava i da se uzdržimo od impulsivnih reakcija. Zbog toga je važno napraviti pauzu da bismo razmislili o svemu. 

shutterstock.com

Kada su emocije na vrhuncu stručnjaci savetuju da je najbolje povući se

 

2) Nedovoljna informisanost

Ako niste informisani o nečemu onda je najbolje da ćutite. Budući da živimo u vreme brze razmene informacija dešava se da uskačete u komunikaciju sa polovičnim znanjem o nekoj temi. To može da zbuni ne samo vas već vašu okolinu. U redu je ne znati sve a nekada je najpametnije da slušate i učite.

3) Kada vaše reči mogu nekoga povrediti

Prema budističkom učenju ispravan govor treba da obuhvati uzdržavanje od laži, podela, grubog govora i praznog brbljanja. Reči mogu da leče, ali i da nanesu ogromnu štetu. Ako se nađete u situaciji u kojoj vaše reči mogu nekoga da povrede bolje je držati jezik za zubima.

4) Kada treba slušati

Nekada smo toliko fokusirani da kažemo sve i da nas svi čuju da zaboravljamo da treba slušati druge ljude. Aktivno slušanje je veština i zahteva pažljivost, strpljenje i naravno praksu, navodi se na ovom portalu.

Kada smo uključeni u razgovor biti prisutan znači zaista slušati šta druga osoba govori, a ne samo čekati na red da progovorimo. Vaša pažnja u trenucima kada vam se prijatelj ili partner poverava, ili priča o osećanjima, može mnogo da govori.

shutterstock.com

Kada vam se neko poverava bolje je od bilo koje reči, aktivno da slušate šta vam govori

 

5) Kada je tišina odgovor

Tišina je nekada najmoćniji odgovor koji možete dati. Ne radi se samo o uzdržavanju da odgovorite na provokacije već da prihvatite tišinu kao oblik duboke mudrosti. Da li ste ikada postavili pitanje na koje nije bilo lakog odgovora ili niste imali adekvatne reči na nešto? U takvim trenucima je tišine mnogo bolji odgovor jer umesto vas govori sve. 

6) Kada vaše reči neće promeniti situaciju

Pre nego progovorite zapitajte se da li je to potrebno, da li će vaše reči nešto promeniti? Postoje situacije kada reči jednostavno ne dopiru do sagovornika ili šta god da kažete to neće promeniti ishod. U takvim situacijama vaše reči mogu samo da vas nepotrebno uvale u nevolju ili da dodatno razbuktaju vatru. Tada je najbolje ućutati i shvatiti da nije sve pod našom kontrolom .

Ovo naravno ne znači da treba samo sedeti i ćutati, niti izbegavati teške razgovore već da je mudro nekad i ne uzaliti u bespotrebne rasprave.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)