Psihologija

U BRAKU SU VEĆ 35 GODINA: Ovo je jedini recept za uspešan odnos, evo kako da rešite nesuglasice bez svađe! (FOTO+VIDEO)

Kao psiholozi, tokom karijere, susreli su se sa 40.000 parova koji su imali probleme u braku.

20.07.2023 20:00

U BRAKU SU VEĆ 35 GODINA:  Ovo je jedini recept za uspešan odnos, evo kako da rešite nesuglasice bez svađe! (FOTO+VIDEO)
Youtube

Psiholozi Džon i Džuli Gotman su u braku već 35 godina. Po struci su psiholozi i tokom svoje karijere radili su sa 40.000 parova koji su imali probleme u braku.

- S obzirom da naš brak traje malo više od 3 decenije, znamo nešto o tome kako izgraditi uspešan i dugotrajan odnos. Međutim, to ne znači da ne pravimo greške. Svađamo se, nerviramo jedno drugo, ponekad se i izvređamo, ali svi smo ljudi i to je potpuno normalno. Ipak, postoji jedna stvar koju smo naučili da nikada ne činimo: ne svađamo se kada smo emocionalno preopterećeni - rekao je ovaj par.

Šta je emocionalna preopterećenost?

Emocionalna preopterećenost je kada se osećamo psihički i fizički opterećeni. Često se dešava da kada tokom konflikta naše telo oseća opasnost, što nas sprečava da vodimo produktivne razgovore i otkrili smo da je to čest obrazac u nesrećnim odnosima.

Svako od nas ima svoj prirodni "merač" koji meri koliko negativnosti i straha naše telo može podneti u jednom trenutku. Kada postane previše, nervni sistem prelazi u režim "bori se ili beži". 

Youtube

Psiholozi Džon i Džuli Gotman su u braku 35 godina, a ono što izbegavaju je emocionalna preopterećenost

Znakovi emocionalne preopterećenosti:

  • Srce vam lupa
  • Osećate da nemate daha
  • Vaša vilica ili mišići se stežu
  • Teško razumete svog partnera
  • Borite se da se fokusirate na bilo šta izvan svojih brzih misli
  • Želite da vrištite i izgovarate negativne stvari, pobegnete ili ignorišete svog partnera

Kako izbeći preopterećenost tokom svađe?

Kada ste emocionalno preopterećeni uvek ćete reagovati impulsivno, zato je važno da budete svesni svojih emocija i mentalne ernergije, jer vas ta svest može sprečiti da odete predaleko.

- U našem slučaju, kada osetimo mnogo preopterećenpsti tokom svađe obaveštavamo jedno drugo: "Emocionalno sam preopterećen/a, treba mi vreme da odmorim!" Onda se povlačimo u odvojene prostorije i bavimo se nekom aktivnošću koja nas relasksira i na raj način skrećemo misli sa problema. Nakon toga, kada se dovoljno odmorimo sednemo i počnemo lagano da razgovaramo - kažu Džon i Džuli.

U braku svi moramo da igramo timski. 

 - Svađa u svakom odnosu je skroz normalna i prirodna, kao što su i nesuglasice deo svakodnevnice. Čak i kada dođe do svađe, sposobnost da okrenete stvari u svoju korist je umeće i mudrost. Ne zaboravite, nikada niko nije pobednik - vi ste tim koji se protiv problema bori zajedničkim snagama - zaključuje ovaj par, a prenosi Si-En-Bi-Si.

 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)