Psihologija

OVO NIKAKO NE TREBA DA RADIMO UJUTRU! Psiholozi tvrde: Pojedine navike nam mogu promeniti život nabolje, dok su druge potencijalno kobne!

Stručnjaci navode da je početak dana izuzetno važan za funkcionisanje čitavog organizma, pa savetuju kako da postignemo blagostanje i sreću jednostavnim trikovima.

26.12.2022 10:03

OVO NIKAKO NE TREBA DA RADIMO UJUTRU! Psiholozi tvrde: Pojedine navike nam mogu promeniti život nabolje, dok su druge potencijalno kobne!
shutterstock.com

Veliki procenat ljudi u savremeno doba ujutru se budi s teškoćom i osećajem teskobe, pre svega zbog činjenice da retko ko zaista na vreme ode na spavanje, redovno i kvalitetno jede i ima dovoljno fizičke aktivnosti. Zbog toga se mnogima jutarnji ritual svodi na obavljanje osnovnih higijenskih koraka i ispijanje velike šolje kafe. Koliko ste samo puta čuli rečenicu: "Ne mogu da otvorim oči dok ne popijem kafu"? 

Međutim, kako stručnjaci ističu, to nikako ne može da bude recept za dobar početak dana, pa su dali nekoliko jednostavnih saveta, da ne kažemo trikova, uz koje svako može mnogo lagodnije i lepše da započne svako jutro, a samim tim i ceo dan.   

shutterstock.com

Promenite navike posle buđenja, savetuju stručnjaci, jer ćete tako ulepšati svoju svakodnevicu  

Postavite nameru ili cilj

Stavljanje sebe u režim pripravnosti od ranog jutra, koji podrazumeva otvaranje lap-topa ili telefona kako bismo proverili poštu, vesti ili poruke, može biti veoma stresno. Džesika Džekson, psiholog, kaže je umesto toga bolje započeti dan meditacijom, tako što ćete odvojiti nekoliko minuta za sebe, udahnuti duboko i postaviti jedan cilj ili nameru za predstojeći dan, piše CNBC.com

To može biti namera da budete uspešni, nasmejani, fokusirani... Razmislite na koji način to možete postići u toku 24 sata. Postavljanje namere, prema Džeksonovoj, pomoći će da uskladimo postupke sa svojim vrednostima i da ostanemo fokusirani na prioritete. Najvažnije od svega je da dan i sve što je pred nama iščekujemo uzbuđeno, ne kao nešto "što treba završiti".

Isključite se sa društvenih mreža

Koliko ste se puta probudili ujutru očekujući neku poruku ili vest koju niste mogli da sačekate prethodne večeri? 

Psiholog Debi Sorensen iz Denvera preporučuje da se isključimo i budemo "van mreže" tokom jutra kako bismo mogli najlakše da izbegnemo eventualni stres. Umesto toga, ona preporučuje čitanje, pisanje dnevnika, odlaženje u šetnju ili na trening.

Pixabay.com

Šetnja umesto korišćenje telefona je svakako bolji način da se započne dan 

Čitanje sa decom na kauču uz šolju kafe je idealan početak dana pre posla. Dakle, radite ono što vas opušta i trudite se da se sklonito od bilo kakvog izvora stresa.

Zabavite se ujutru

Jedna mala stvar koja vam može već u jutarnjim satima izmamiti osmeh, može vam povećati nivo endorfina i dati pozitivan ton vašem danu. Jutarnji ples, smeh sa najboljim prijateljima, sasvim je svejedno, odlični su načini da se pobrinete za sebe, napominje psiholog Laura Pendergras. Ona kaže da započinje dan gledanjem dokumentarnih emisija o prirodi, što pravi veliku razliku u njenom raspoloženju. 

Stručnjaci naglašavaju da, pored toga što mislimo na decu i na njihov odmor i igru, zaboravljamo  na važnost da uradimo nešto kreativno i zabavno za sebe.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)