Psihologija

OMILJENE PESME PSIHOPATA! Istraživanja pokazala zastrašujuće rezultate, volite li vi ove numere?

Istraživanja su pokazala za osobe sa psihosomatskim poremećajima imaju maltene identičan ukus za muziku, a pojedine pesme sa spiska će vas sigurno iznenaditi.

08.10.2022 22:01

OMILJENE PESME PSIHOPATA! Istraživanja pokazala zastrašujuće rezultate, volite li vi ove numere?
shutterstock.com

Ljudska psiha oduvek je bila predmet brojnih istraživanja i nedokučivo polje naučnih radova. Jedno od istraživanja iz te oblasti privuklo je veliku pažnju javnosti. Naime, tim istraživača iz Njujorka sproveo je zanimljivu studiju želeći da otkriju koje pesme su omiljene osobama s izraženom psihopatskom stranom ličnosti. 

Za tu potrebu izučavali su 200 osoba. One su najpre ispunile upitnik kojim se procenjivao njihov nivo psihopatije - poremećaja karakterističnog po nedostatku empatije, ali i manipulativnosti.

Nakon upitnika ispitanici su dobili 260 pesama na slušanje i ocenjivanje, a kada su pregledali i uporedili rezultate, istraživači su došli do zanimljivih odgovora. Oni s najvišim ocenama psihopatije odabrali su veliki Eminemov hit “Lose Yourself” kao najdražu pesmu, piše Dnevno.hr.

Veliko iznenađenje na toj listi bile su i pesme “What Do you Mean?”, Džastina Bibera i “No Diggity”, Dr. Drea. Iako pomalo šaljivo istraživanje, mnoge je zabrinulo, posebno roditelje. Uz te pesme brojne generacije su odrastale i još odrastaju slušajući ih u tinejdžerskom dobu. 

Istraživači su ipak imali objašnjenje koje je malo umirilo javnost. 

- Mediji prikazuju psihopate kao koljače sa sekirom i serijske ubice, ali istina je da oni nisu baš takvi - objašnjavaju oni. 

Kako ističu, njihova ideja za studiju je bila potpuno drugačija. 

- Ideja je da, ako se može utvrditi da je grupa pesama dobar pokazatelj psihopatije, tada bi se javno dostupni popisi za reprodukciju mogli koristiti za označavanje potencijalnih psihopata - navodi lider istraživanja Paskal Voliš.

Zanimljivo je to da se u studiji u u vrhu liste nisu našle pesme koje pripadaju panku, hevi metalu i drugim "tvrđim" muzičkim pravcima za koje već decenijama važe predrasude da loše utiču na omladinu. Izgleda da tinejdžerska zvezda Džastin Biber ipak ima veći uticaj.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)