Proleće je vreme kad se u travi pojave žuti cvetovi malačka. Često zaboravljamo koliko je maslačak zdrav, a to se naročito odnosi na kafu od maslačka, koja je sve popularnija alternativa klasičnoj kafi, a njena posebnost leži u tome što ne sadrži kofein, dok istovremeno poboljšava zdravlje jetre.
Ovaj prirodna napitak, sličnog ukusa je kao klasična kafa, pruža mogućnosti za uživanje u aromatičnom napitku bez negativnih efekata koje kofein može imati na organizam.
Svaki deo maslačka, od korena do cvetova, može se koristiti kao hrana ili lek. Cveće maslačka se može jesti sirovo u salatama, dok se listovi koriste za pripremu čajeva ili kao sastojak tinktura i melema.
Listovi su posebno bogati hranljivim materijama, poput vitamina A, kalcijuma, kalijuma i drugih vitamina i minerala. Čaj od listova maslačka deluje kao odličan diuretik, a gorak ukus listova pomaže u poboljšanju varenja.

shutterstock.com
Koren maslačka je odličan za zdravlje jetre. Njegova upotreba može da pomogne u čišćenju jetre i uklanjanju kožnih problema poput akni, koji često potiču od poremećenog rada ovog važnog organa.
Mnogi travari se slažu da je za postizanje optimalnih rezultata neophodna dugotrajna upotreba maslačka.
Cveće maslačka se može koristiti i za pravljenje meda, dok ulje od cvetova može pomoći kod bolova, posebno u slučajevima artritisa.
Priprema kafe od maslačka
Prvo, potrebno je da iskopate veću količinu korena maslačka, dobro ga operete i iseckati na trake. Osušite ga u dehidratoru hrane ili prirodno, a zatim ispecite u tiganju od livenog gvožđa dok ne zamiriše i ne promeni boju.
Za pripremu napitka, koristite 1 do 2 kašičice pečenog korena na 2,5 dl ključale vode. Kuvajte do 15 minuta, procedite i uživajte u ukusu koji može biti dodatno obogaćen mlekom ili medom.
Napomena:
Iako je maslaček veoma koristan, važno je napomenuti da se zbog njegovog snažnog diuretičkog svojstva ne preporučuje osobama koje imaju problema sa prekomernim mokrenjem ili niskim krvnim pritiskom.
Komentari (0)