Prirodni lekovi

SVETA ili demonska biljka? Koriste je za jačanje imuniteta i ublažavanje kašlja

U narodnim medicinama je ova biljka bila veoma poštovana zbog njenih lekovitih svojstava

05.03.2022 10:00

SVETA ili demonska biljka? Koriste je za jačanje imuniteta i ublažavanje kašlja
Pixabay

Prema magijskim verovanjima, u nekim delovima se smatra demonskim, dok se u nekim drugim mestima veruje da je zova ili bazga sveto drvo.

Legenda kaže da u njenim krošnjama žive vile i da će nesreća pratiti onoga ko poseče drvo zove. Negde je sađena u blizini štale kako bi se stoka zaštitila od nečastivih sila. Prema narodnim verovanjima, nikako nije bilo dobro zaspati pod drvetom zove jer je bi se zbog „opojnog mirisa poremetio um“.

Prema predanju, tamo gde raste zova ima podzemnih voda, a po starom srpskom običaju na Badnje veče grane zove su se palile kako bi se oterali demoni, piše Informer.

Zimi kada se drvo osuši na njemu se stvara pečurka - Judino uho, koja podesća na ljudsko uho, a prema narodnim verovanjima Juda se obesio o drvo zove.

Lekovita svojstva

Od davnina je zova poštovana biljka u narodnim medicinama. Indijanci su je koristili za lečenje infekcija, dok su je stari Egipćani koristili za poboljšanje tena i lečenje opekotina.

Stara nemačka mudrost kaže da „čovek treba da skine šešir kada prolazi pored zovinog drveta“.

Međutim, sirove bobice, kora i listovi biljke su otrovni i uzrokuju stomačne probleme. Zbog toga sa njima treba pažljivo postupati i na adekvatan način ih pripremati.

Pixabay

Indijanci su zovom lečili opekotine

 

Čaj od zove

Čaj od cvetova zove ublažava simptome kašlja, prehlade, upale grla, a deluje i kao diuretik.

Zova se koristi i za jačanje imuniteta, a za čišćenje organizma dovoljno je da svaki dan popijete po jednu šolju čaja od zove.

Priprema: jednu punu kafenu kašičicu suvog cveta zove prelijte šoljom ključale vode, poklopite i zatim ostavite da odstoji nekih desetak minuta. Procediti i piti, piše kakolako.info.

Pixabay

Sok od zove osvežava i dobar je za kašalj i bronhitis

 

Sirup od zove

Sok od zove pomaže kod pušačkog kašlja i bronhitisa.

Potrebno je: Litar vode, 20 cvetova zove, 800 g šećera

Priprema: U litar vode staviti cvetove sveže zove, pa ostaviti na hladnom mestu da odstoji 24 sata. Procediti, pa dodati 800 grama šećera i ostaviti da odstoji još 24 sata. Sok procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Sirup piti razblažen s vodom.

Komentari (0)