Prirodni lekovi

I GORAK I KISEO I ZDRAV: Šta se dešava sa organizmom ako svaki dan jedete po grejp?

Kaže se da je ime dobio po grožđu, zato što baš poput njega raste u grozdovima na drveću. Ipak, grejpfrut je deo porodice citrusa, dolazi u raznim bojama, uključujući žutu, ružičastu i crvenu, a može biti i različitog ukusa, od slatkog i gorkog, pa do kiselog.

10.02.2022 18:00

I GORAK I KISEO I ZDRAV: Šta se dešava sa organizmom ako svaki dan jedete po grejp?
pexels.com

Iako grejpfrut nije voće po meri svih, zbog svog specifičnog ukusa ali i opne koja ponekad baš ume da nas namuči dok ga ljuštimo, niko mu ne može osporiti činjenicu da je zdrav. Portal Srećna Republika vam predstavlja šta se to sve u vašem telu događa ako svakog dana pojedete jedan grejp.

Bogat antioksidansima

pexels.com

Tanjiri sa citrusima

Grejp pruža niz korisnih i zaštitnih hranjivih materija i biljnih jedinjenja koji imaju antioksidativna svojstva. To znači da pomažu u zaštiti ćelija od potencijalnog oštećenja uzrokovanog nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali. Konkretno, dobar su izvor beta-karotena koji se u telu pretvara u vitamin A, a smatra se da smanjuje rizik od hroničnih stanja, uključujući makularnu degeneraciju. Grejp je takođe koristan izvor likopena koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.

Može pospešiti zdravlje srca

pexels.com

Činije sa citrusima

Godine 2012. Američko udruženje za bolesti srca objavilo je izveštaj koji sugeriše da ishrana bogata određenim flavonoidima, jedinjenima koji se nalaze u agrumima, uključujući grejp, može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se tačno razumelo zašto je to tako. Grejp je bogat kalijumom i vlaknima, kao i zaštitnim antioksidansima koji mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska i nivoa holesterola. Studije na ljudima pokazale su korisnu ulogu grejpa, a posebno crvenog grejpa, u poboljšanju nivoa holesterola, naročito kod onih koji pate od ateroskleroze.

Može pomoći kod mršavljenja

pexels.com

Sok od grejpa

Iako ima malo kalorija i puno vlakana, konzumacija grejpa verovatno neće doneti dramatičan gubitak težine koji se promoviše u nekim modernim dijetama, ali postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi konzumacija grejpa mogla da bude od neke pomoći. Naime, dvanaestonedeljno japansko istraživanje proučavalo je efekte grejpa u odnosu na placebo, a došlo je do značajnog smanjenja težine, kao i nivoa glukoze u krvi kod onih učesnika koji su konzumirali pola grejpa pre jela.

Može pomoći u kontroli šećera u krvi

pexels.com

Devojka i citrusi

Studije na životinjama ispitale su korisnu ulogu soka od grejpa u smanjenju nivoa glukoze u krvi i lečenju insulinske rezistencije, piše portal krstarica.com. To je dodatno potkrepljeno većim unosom voća i zelenog povrća koji je povezan sa značajno smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Ipak, pre uzimanja bilo koje namirnice u svrhu leka, valja konsultovati se sa lekarom i čuti stručno mišljenje.

Može da utiče na bolju funkciju mozga

pexels.com

Šareni tanjir pun citrusa

Postoje neka obećavajuća istraživanja o ulozi flavonoida u ishrani i poboljšanju pamćenja i kognicije, kao i prevenciji neurodegenerativnih stanja. Međutim, prerano je reći da li grejp ima značajan uticaj na zdravlje mozga.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)