Prirodni lekovi

OVO SEMENJE JE NAĐENO ČAK I U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI: Smanjuje upalu, olakšava alergije, jača srce i regeneriše kožu!

Lekovita svojstva ovih semenki su poznata od davnina.

20.05.2024 13:03

OVO SEMENJE JE NAĐENO ČAK I U TUTANKAMONOVOJ GROBNICI: Smanjuje upalu, olakšava alergije, jača srce i regeneriše kožu!
Shutterstock

Priče o crnom kimu kroz vekove su isprepletene misticizmom i legendom, što nas vraća u prošlost, pa čak i u doba faraona. Otkriće semenki crnog kima u grobnici egipatskog faraona Tutankamona izazvalo je veliko interesovanje, pošto se ovo malo, tamno voće smatralo toliko važnim da ga je faraon poneo sa sobom u zagrobni život, uveren u njegove neverovatne moći.

Antiinflamatorna svojstva

Ulje crnog kima, tamnožute boje, intenzivnog mirisa i ljutog ukusa, postalo je predmet istraživanja i divljenja. Sastojci prisutni u njemu imaju antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju upalnih procesa u organizmu, što može biti korisno za ljude koji se bore sa raznim zdravstvenim problemima, poput artritisa ili sindroma iritabilnog creva.

Takođe, ulje crnog kima može pomoći u regulisanju varenja i smanjenju nadimanja, a mnogi ljudi svedoče o ublažavanju simptoma alergije nakon redovne konzumacije ili primene ovog ulja.

Crni kim za zdravo srce, kožu i kosu

Istraživanja su pokazala da crni kim može pozitivno uticati na snižavanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Takođe, dokazano je da može da igra značajnu ulogu u jačanju imunog sistema i borbi protiv infekcija zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima.

Ulje crnog kima postalo je popularan sastojak kozmetičkih proizvoda zbog mnogih korisnih svojstava za kožu i kosu.

Bogato je vitaminima, mineralima i esencijalnim masnim kiselinama koji koži obezbeđuju hidrataciju i negu, a istovremeno smiruju iritacije i smanjuju upale. Takođe neguje kožu glave, smanjuje perutanje i suvoću i poboljšava opšte zdravlje kose.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)