Odrasli

Zubari NIKAD NE JEDU OVIH 10 NAMIRNICA! Uništavaju zube, a među omiljenima su mnogima od nas!

Stomatolozi tvrde da neke od najobožavanijih namirnica i te kako imaju loš efekat na zdravlje zuba, a evo koje su to.

04.07.2022 20:00

Zubari NIKAD NE JEDU OVIH 10 NAMIRNICA! Uništavaju zube, a među omiljenima su mnogima od nas!
pexels.com

Da li ste se ikada pitali zbog čega zubari uglavnom imaju biserno bele zube? Svakako je jedan od razloga i taj što je njihov posao usko vezan za održavanje oralne higijene, ali tvrdi se da mnogo udela ima i činjenica da oni uglavnom znaju šta treba izbegavati od namirnica koje mogu da imaju negativan uticaj na izgled i zdravlje zuba. A koje su to namirnice? Možda će vas spisak razočarati jer se na njemu nalaze i neka vama omiljene, ali vi znate da nije vredno žrtvovati lep i zdrav osmeh zarad užitka, zar ne?

Kokice                    

Iako su one svrstane u zdravu hranu zbog vlakana kojima obiluju, možda je bolje da odložite činiju s kokicama za neki drugi put. Ljuspice od grickanja kokica zavlače se među zube, a često mogu da dovedu i do njihovog pucanja.   

Sušeno voće

Ono je uzrok pojave karijesa zbog visoke koncentracije šećera, pri čemu se komadi te namirnice najčešće lepe za površinu umnjaka i njih lagano uništavaju. Zato, koliko god voleli sušeno voće i znali da je ono zdravo, možda ga treba izbegavati zarad zdravih zuba.

Topla voda s limunom

Možda vam mnogi savetuju tu kombinaciju za bolju probavu i mršavljenje, ali taj napitak na početku dana  može negativno da utiče na sjaj zuba.

Led

Led može imati negativan uticaj na zube ukoliko ga drobite u ustima. Ne samo što može oštetiti zube, već ih i polomiti.

Energetski napitci

Stomatolozi upozoravaju da je najčešći uzrok pojave karijesa, naročito među mladima, konzumiranje energetskih pića. Oni su prava šećerna bomba zbog koncentracije glukoze. Ta tečnost jednako prekriva zube i može imati veoma negativan uticaj na njihovo zdravlje. Zato, ako želite da izbegnete karijes, zaobiđite tu vrstu pića.

Konzervisano voće

Voće je možda u bilo kom obliku zdravo, ali pogledajte sastav proizvoda koji kupujete. Ukoliko je ono u sirupu ili nekom drugom šećernom obliku, bolje je da ga izbegnete. Odlučite se za sirovo i sveže voće.

Gazirana voda

Ona nije poželjna ukoliko želite jake i zdrave zube, bez obzira na to što ne sadrži šećer i kalorije. Ugljen-dioksid iz nje može imati loš uticaj na sjaj zuba.

Gumene bombone

Deca ih najviše vole, ali one i najviše stvaraju karijes. Žvakanjem se lepe za najnedostupnije delove zuba, što dovodi do stvaranja kiselina koje podstiču pojavu bakterija, a kasnije i karijesa.

Roštilj

Većina će se razočarati jer se druženje ne može zamisliti bez takvog užitka, ali činjenica je da je meso sa roštilja možda i najgori neprijatelj za zube, upozoravaju stomatolozi. Karamelizovani šećer od umaka stvara taj kontraefekat i zbog njega može doći i do oštećenja zuba. Pa vi vidite da li se isplati.

Granula pločice

Mnogi zaluđenici zdravom ishranom forsiraju tu namirnicu, međutim, sigurno je da nisu toliko zdrave kako se misli. Sadrže količinu šećera koja nije dobra za zube, a neke pločice su dodatno obložene hrskavim slojem šećera, što može dovesti do pucanja na zubima, piše Ordinacija.hr.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)