Odrasli

NAPRAVITE potpuno PRIRODNO ulje za sunčanje

Zaštita kože od prejakog sunca na plaži ili bazenu tokom leta je neophodna. Umesto fabričkih preparata, možete napraviti potpuno prirodno ulje za sunčanje koje će štiti i negovati vašu kožu

14.06.2022 16:00

NAPRAVITE potpuno PRIRODNO ulje za sunčanje
shutterstock.com

Leto je na pragu i vreme za odlazak na more ili bazen. Zaštita kože od prejakog sunca je prioritet. Postoje brojni fabrički proizvodi za zaštitu od sunca, ali često su prepuni hemikalija.

Srećna republika donosi potpuno prirodan preparat koji će vas štiti od sunca i koji možete sami da napravite. Potrebna su vam samo 3 sastojka koja će zaštiti vašu kožu, a dobićete lep bronzani ten.

shutterstock.com

Zaštita kože od UV zračenja je posebno važna na brodu zbog izuzetno jakog sunca i odsjaja sa vode

Bogatstvo prirodnih vitamina i masti

Prirodno ulje za sunčanje koje možete sami napraviti je macerat koji je osnova svih kozmetičkih preparata za negu kože. Dobija se potapanjem lekovitih biljaka u ulje. Ovaj prirodan preparat za sunčanje ima zaštiti faktor oko 5 pa se preporučuje kad ste već dobili bronzani ten.

Osim što je potpuno prirodan, negovaće vašu kožu koja će biti lepa i baršunasta kao da nije izlagana suncu.

Sastoji se od zelenih oraha koji su prepuni vitamina E koji je neophodan da bi se koža zaštitila od preranog starenja, šargarepe koja bogata betakarotenom, jakim antioksidansom koji štiti kožu od UV zraka. Istraživanja su pokazala da je prirodni betakaroten puno bolji i zdraviji od sintetičkog koji se koristi u fabričkim kremama za sunčanje. Treći sastojak je malinovo ulje koje sadrži zdrave masti zbog čega deluju i antikancerogeno. Zahvaljujući visokom procentu nezasićenih masnih kiselina i vitamina A i E pomaže u zaštiti od sunca i blagotvorno deluje na osetljivu kožu.

S obzirom na to da macerat treba da odstoji 3 nedelje, preporučujemo da ga napravite što pre da bi bio spreman kad krenete na odmor na more.

shutterstock.com

Prirodni sastojci su uvek bolji od sintetičkih koji se koriste u kremama za sunčanje

Recept

Sastojci:

  • 6 zelenih oraha
  • 1 veća ili 2 manje šargarepe
  • 350 ml maslinovog ulja

Priprema:

Orahe sa zelenom korom presecite na 4 dela i ubacite u staklenu teglu. Dodajte očišćenu i rendanu šargarepu i sve zalite sa maslinovim uljem. Teglu zatvorite i ostavite da stoji na sunčanom mestu 3 nedelje. Povremeno promućkajte teglu da se sastojci dobro sjedine. Posle 3 nedelje tečnost procedite kroz gustu gazu, sipajte u manju flašicu  i vaše prirodno ulje je spremno za upotrebu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)