Odrasli

POBEDI ALCHAJMER: Evo šta da ne jedete kako bi smanjili rizik od oboljevanja!

Zdrav način ishrane, umerena fizička aktivnost, kao i redovno čitanje knjiga i rešavanje ukrštenica utiču na smanjenje rizika od ove teške bolesti starijih ljudi.

07.05.2022 17:00

POBEDI ALCHAJMER: Evo šta da ne jedete kako bi smanjili rizik od oboljevanja!
shutterstock.com

Alchajmer je teško, neizlečivo obolenje kod koga, iz nepoznatih razloga, dolazi do izumiranja nervnih ćelija usled degenaritivnog obolenja mozga. Ova teška bolest utiče na pamćenje, razmišljanje i ponašanje ljudi, koji u krajnjem stadijumu nisu sposobni da vode računa o sebi. Alchajmer najčešće pogađa starije osobe.

Pixabay.com

Zdrav način života najbolja je prevencija za boolesti kod starih ljudi

Rezultati istraživanja

Najnovije istraživanje stručnjaka iz Švajcarske i Amerike  sugeriše da bi zdrava ishrana i uopšte zdrav način života mogli da budu dobra prevencija od ove bolesti.

U studiji je učestvovalo 2.449 penzionera, a istraživanje je sprovedeno u okviru čikaškog Projekta zdravlja i starenja pune 3 decenije.

Stručnjaci su došli do zaključka da starijim osobama najviše prija mediteranski način ishrane koji se sastoji od lisnatog, zelenog povrća, žitarica celog zrna i bobičastog voća, pišu britanski mediji.

shutterstock.com

Umerena fizička i mentalna aktivnost poboljšavaju kvalitet života kod starijih osoba

Fizička i mentalna aktivnost

S druge strane, penzionerima je preporučeno da izbegavaju brzu hranu i da imaju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. Ukoliko nisu u mogućnosti da se iz zdravstvenih razloga bave nekim lakšim sportom, preporučeno je da svakog dana odlaze u duge šetnje.

Primećeno je, takođe, da zdraviji penzioneri nisu pušači, da piju minimalne količine alkohola i da svakodnevno stimulišu mozak čitanjem knjiga i rešavanjem ukrštenica.

Studija je obuhvatila i muškarce, i žene u poznim godinama, koji su živeli duže ukoliko nisu imali neuroloških problema.

Pixabay.com

Izbegavati brzu hranu, pušenje i alkohol važi za sve pa i starije ljude

Žene u boljoj poziciji

Rezultati ove studije su pokazali da žene koje su posvećene zdravom načinu života za 2,6 godina uspevaju da pomere obolevanje od Alchajmerove bolesti, dok je kod muškaraca ova stopa nešto niža i iznosi 1,6 godina.

Žene su u proseku od demencije patile 4,1 godinu, a muškarci 2,1 godinu pre smrti.

Prema istraživanju naučnika, Alchajmer se kod zdravih, starih žena najčešće pojavljuje posle 86 godine, za razliku od onih koje nemaju zdrave navike i koji su podložnije ovom obolenju već posle 81 rođendana.

Kada su u pitanju muškarci, oni koji su praktikovali zdrave navike granica za pojavu Alchajmera je 86 godina.

Za razliku muškarcima koji nisu vodili računa o sebi, ova teška bolest dijagnostikovana je šest godina ranije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)