Prema pisanju portala Healthline, jedna od 10 osoba u svetu ima bolove tokom obroka. Štaviše, 15% do 30% ljudi u SAD pati od bolesti želuca, a preko 62 miliona ljudi dobije dijagnozu digestivnog poremećaja. Sva ova medicinska stanja počinju sa simptomima hronične nelagodnosti.
Ako vam je stomak uznemiren, imate gasove, nadimanje, mučninu, povraćanje, zatvor ili dijareju – verovatno imate veoma osetljiv stomak. Ovo su samo neki od simptoma, bez preciziranja uzroka.
Stomak može da reaguje na određenu vrstu sastojka, navike ili situacije. U zavisnosti od simptoma, možda ćete morati da se konsultujete sa lekarom kako biste utvrdili najbolju ishranu za vas. Međutim, postoje određene namirnice koje možete uključiti (i isključiti) u ishrani kako biste pomogli vašem uznemirenom stomaku.
Prvo morate da analizirate simptome pre nego što promenite nešto u ishrani. Ako imate akutnu dijareju, mučninu ili slične simptome, možete odabrati hranu koja je lakše svarljiva i ima manji sadržaj vlakana. Ovo može uključivati hranu kao što su kajgana, griz i tofu. Ako imate intenzivna nadimanja i bolove u stomaku, možete isprobati ishranu koja sadrži ugljene hidrate koji se lakše fermenitišu u digestivnom traktu. Ova dijetu pod nazivom FODMAP preporučuje klinika Džon Hopkins i uključuje piletinu, junetinu, jaja, ribu, hleb bez glutena, banane, borovnice…
Takođe možete da se pridržavate opštih pravila kako biste potpomogli varenje. Na primer, možete jesti pomalo, sporije, dobro sažvakati svaki zalogaj i hidrirati ih, odnosno piti vodu. Klinički dijetetičar za transplantaciju Rosio Garsija predlaže da se ograniči unos hleba, jer "određeni ugljeni hidrati" mogu biti "teško svarljivi". Isto važi i za tešku, masnu hranu:
Možda vas zanima…
-Hrana sa visokim sadržajem masti može da izazove mučninu, probavne smetnje, dijareju ili kamen u žuči. Zato treba uzimati mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti, izbegavati kajmak, sir i čokoladu. Nije loše uvesti dane bez mesa i ograničiti prženu hranu. I što je veoma važno, smanjite broj alkoholnih pića jer mogu da iziritiraju sluzokožu želuca.
Doktorka Garsija preporučuje banane, jogurt, umirujuće začine poput đumbira i voće bogato enzimima, kao što je papaja, prenosi thelist.com.
Komentari (0)