Odrasli

Najzdravija voćka na svetu: Lekovit joj je plod, seme i list

Zbog obilja vitamina i minerala, ova biljka zauzima značajno mesto u narodnoj medicini

13.02.2022 11:00

Najzdravija voćka na svetu: Lekovit joj je plod, seme i list
Pixabay

Kada se spomene dunja, svi pomisle na rakiju ili slatko. Tek kada se dese problemi sa kašljem i stomakom, onda se prisetimo narodne medicine i lekovitih svojstava ovog voća od koga se sve upotrebljava: i plod, i seme i listovi.

Plod

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoća pa se preporučuje za regulisanje težine, dok kompot od ovog voća treba da jedu oni koji imaju problema sa varenjem i čirom na želucu.

U ovom voću ima dosta vitamina B1, B2, niacina, karotena, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, bakra, natrijuma, cinka, gvožđa, mangana, hlora i sumpora. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Pektin doprinosi smanjenju lošeg holesterola, dok je kalijum zadužen za smanjenje krvnog pritiska. Visok sadržaj gvožđa sprečava anemiju, a vitamin C srčana oboljenja.

Sam plod ima više vitamina C nego što se može naći u limunu. Zahvaljujući tome, dunja sprečava infekcije i jača imuni sistem. Povoljno deluje na respiratorni sistem pa se preporučuje kod dugotrajnog i upornog kašlja, naročito ako je u pitanju bronhitis.

Sok od dunje leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želuca i creva, kao i kod obilnih ciklusa, piše biljeza.com.

Pixabay

Pečene ili kuvanje dunje treba da jedu oni koji imaju problema sa varenjem

 

Sok se priprema tako što se jedna veća dunja dobro opere i iseče na kolutove ali sa sve korom. Potom se prelije sa litar vode i kuva dok ne uvri na pola. Kada se ohladi, sok se procedi, ali se dunja ne baca već se može pojesti.

Semenke

Od semenki dunje se pravi čaj koji čisti disajne puteve i koji je delotvoran kod kašlja. Semenke treba ostaviti da odstoje u vodi i ispuste sluz koja je odlična za pluća jer sadrži velike količine amigdalina, to jest vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo.

Kako su bogate antioksidansima, semenke su se pokazale kao dobre u lečenju rana i blagih opekotina. Ono što treba da uradite je da obarite semenke kako biste dobili sluz kojom ćete tretirati problematična mesta.

Pixabay

Čaj od lišća dunje sprečava dijareju

 

List

Osušeni list dunje je toliko blagotvoran da bi trebala svaka kuća da ima malu zalihu jer on može da bude prva pomoć kod dijareje, bilo da su u pitanju deca ili odrasli.

Čaj se pravi tako što se tri lista preliju sa 250 mililitara ključale vode. Šolja se poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta. Čaj ne treba zaslađivati, a može da se pije i hladan.

Ovaj čaj se preporučuje i kod dehidratacije.

Komentari (0)