USTAJTE SA PETLOVIMA!

KO RANO RANI, BOLJE ŽIVI: Zbog ovih 5 prednosti ćete prestati da odlažete alarm!

Nauka je presudila, svaki put kada ranije ustanete činite dobro sebi.

31.01.2022 15:00

KO RANO RANI, BOLJE ŽIVI: Zbog ovih 5 prednosti ćete prestati da odlažete alarm!
pexels.com

Ako biste da grabite dve sreće svaki dan ali i brojne druge benefite po vaše fizičko i mentalno zdravlje, valja ranom zorom poraniti. I to ne kaže samo narodno predanje, to sada potvrđuje i nauka. Pored dužeg dana koji je pred vama i koji vam samim tim pruža više šansi za produktivnost, postoje i još neke prednosti ranijeg ustajanja iz kreveta. Portal Srećna Republika vam donosi 5 osnovnih blagodeti ove navike.

1. Imaćete više vremena za razbuđivanje

Istraživanja pokazuju da dobro poznata “jutarnja tromost” traje od dva do četiri sata. Ukoliko se budite u pola devet kako biste u 9 bili na poslu, moguće je da nećete odmah biti spremni za izvršavanje svojih radnih obaveza. Ranijim buđenjem pružate svom telu priliku da se prirodno razbudi. Iako će vam u početku biti teško da ustajete ranije, kada to postane deo vaše rutine, bićete zahvalni, a primetićete i da imate više energije.

2. Smanjujete rizik od depresije

Ova stavka odnosi se primarno na žene. Studija objavljena u časopisu “Journal of Psychiatric Research” pokazala je kako žene koje se bude ranije imaju manji rizik od razvijanja mentalnih bolesti poput depresije, anksioznosti, poremećaja raspoloženja i drugih, što ima smisla budući da san regeneriše naše zdravlje, piše portal elle.hr.

3. Optimističniji ste

Prema studiji iz 2014. godine ranoranioci su manje skloni negativnim i teškim mislima u odnosu na osobe koje ostaju budne do kasno u noć. Mnogi od nas se nose sa stresnim mislima pred odlazak u krevet, zbog čega najčešće dugo ne možemo da zaspimo. Iako ne postoji dugme kojim biste jednostavno isključili ovakve misli, važno je da radite na tome da razmišljate o lepšim stvarima.

4. Ranoranioci su uspešniji

- Kada je reč o poslovnom uspehu, jutarnji tip je u velikoj prednosti. Jutarnji tip je skloniji hvatanju u koštac s problemima. Proaktivniji su, što im omogućava veći uspeh u karijeri - tvrdi biolog Kristof Randler. Njegovo ranije istraživanje, koje je obuhvatilo 367 studenata, pokazalo je kako su ranoranioci imali bolje ocene, što ih je na kraju odvelo do sjajnih poslovnih prilika.

5. Poboljšavate kvalitet sna

Brojna istraživanja pokazala su da ranoranioci imaju kvalitetniji san. “Noćne ptice” imaju sklonost ka razvijanju poremećaja spavanja pa samim tim spavaju manje od onih koji svoj dan započinju ranije. Stalno slušamo koliko je važno obezbediti telu osam sati sna i kako je upravo u tome tajna zdravlja i lepote. Ali to vam neće poći za rukom ako ujutru stalno odlažete alarm. Oni koji ustaju ranije uveče će lakše utonuti u san i bolje se odmoriti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)